Лелята на пострадалата Валентина – Виктория, седна на кръстовището пред община Петрич, протестиращи блокираха движението за 4 часа

Виктория и бабата на Крум, който загуби крака си след удара,  поискаха от зам.- кмета М. Салагьорова записите от инцидента

При закрити врата  съдия Мая Банчева гледа мярката за неотклонение на шофьора, Пламен Постоянов влезе в съда с наведена глава

 

Лелята на пострадалата в жестоката катастрофа в Петрич Валентина – Виктория, седна на кръговото кръстовище пред общината заедно с още две момичета. Днес роднини, приятели и много петричани блокираха района пред общината за близо четири часа в знак на недоволство срещу джигитите на пътя. На място беше и ранената в катастрофата Христина. Припомняме, че 18-годишният Георги Попстоянов удари с колата си брат и сестра от село Първомай и още едно момиче от село Тополница. Днес хората протестираха срещу мудните действия на институциите, пряко отговорни за изясняване на инцидента и срещу практиката колите да летят с бясна скорост из улиците на Петрич. Протестът продължи 4 часа, а в 18,30 щафетата поеха ученици от града. Стотици деца от всички училища изразиха недоволството си пред общината.

Преди обяд зам.-кметът Минка Салагьорова прие лелята на пострадалата Валентина от село Тополница и бабата на Крум от село Първомай. Крум загуби крака си след жестоката катастрофа. След срещата двете заявиха, че са поискали записите от охранителните камери, защото се съмнявали, че е възможно записите да бъдат манипулирани. Кметицата е уверила протестиращите, че това не е възможно и изразила съжаление за инцидента. Бабата на момчето Рени и лелята на Виктория обаче останали крайно неудовлетворени от срещата със зам.- кмета на Петрич и решиха да протестират до 11.30 часа.

„Ние сме в правото си да искаме записите и след това да ги прегледаме, за да сме сигурни, че шофьорът е виновен. Никой обаче не ги предостави. Казаха ни, че те са предоставени на полицията и те ще преценят. Записите са иззети от полицията като веществено доказателство.“, казаха родствениците на двамата младежи, пострадали при инцидента.

“Не вярваме на тия обяснения!“, избухнаха още близките и питаха къде е кметът Бръчков, оказа се, че той е командировка в София. В специално обръщения Димитър Бръчков изрази съжаление за случилото се на семействата на пострадалите и твърдо заяви, че случаят ще бъде изведен до край. Бръчков гарантира, че записите от охранителните камери са предадени на разследващите органи във вид, в който са били заснети. Кметът дори направил копия от тях за по-голяма сигурност.

На място не дойде и началникът на полицията в Петрич. От всички страни кръговото кръстовище бе блокирано от екипи на полицията. Докато течеше протестът близките на пострадалото момче от село Първомай изплакаха сълзите си. Те очакват младежът да бъде закаран за лечение в София. Същото възнамеряват да направят и близките роднини на момичето от село Тополница.

Около 11.30 часа напрежението ескалира при появата на жена, която защити виновникът за тежката катастрофа. Тя обяви пред протестиращите, че Георги Попстоянов бил кротко момче и той не е виновен за инцидента. След думите й хората щяха да я разкъсат. Павел Капланов, роднина на момичето от село Тополница заяви: „Защо досега наблюдаващият прокурор не дойде пред нас да ни обясни какво става? Той знае нещата най- добре, но не идва.?”

На фона на протестите при закрити врата съдия Мая Банчева –Кобурова гледа мярката за неотклонение на шофьора, причинил катастрофата. Съдът наложи постоянна мярка “Задържане под стража” на 18-годишния Попстоянов, който помете тримата младежи на тротоар.

В съда синът на бившето ченге Пламен Постоянов влезе с наведена глава, без за каже дума. Районна прокуратура – Петрич привлече като обвиняем Георги Попстоянов за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, пр. 3, б. „а“, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. Понастоящем той е задържан с постановление на наблюдаващия делото прокурор за срок до 72 часа. Предстои внасянето в съда на искане за определяне на мярката му за неотклонение „задържане под стража“.

Свидетели на катастрофата, които също протестираха днес, разказаха, че шофьорът се е засилвал и е правил дрифтове три пъти, и накрая се е забил в децата. Вместо да излезе да помогне, той е тръгнал да си ходи.

„Последно видях, че задните гуми почнаха да стържат по асфалта и колата внезапно дойде към нас. Пробвах се да дръпна Хиси, обаче, всичко стана за секунди”, разказа очевидецът Благовест.

Снимки: BTV