Шефката на Агенцията по вписванията подаде оставка, и сайтът на МП се срина за няколко часа, причината била техническа

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова е подала молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието. На свой ред правосъдният министър Цецка Цачева е приела оставката й. До приключването на процедурата по освобождаването й и избора на нов шеф на АВ, Даскалова остава начело на агенцията и ще участва активно в дейностите по възстановяването на нормалната работа на регистъра, уточниха от Министерството на правосъдието.

Решението на Даскалова идва седмица след като Търговския регистър на държавата бе блокиран заради 4 изгорели диска.

По-рано през деня самата Цачева бе извикана от премиера Бойко Борисов за спешна среща с МС по темата. Само преди ден пък Борисов даде да се разбере, че ще има промени в Агенцията по вписванията, но не уточни дали ще смени Даскалова.

„Няма как да

няма отговорни,

когато България за няколко дни остане без Търговски регистър“, коментира по-рано през деня правосъдният министър Цецка Цачева пред bTV. По думите й само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като “специализирана фирма” е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово. Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването. Цачева обясни, че още на 10 август, когато е получила доклада и е станало ясно, че регистърът не може да бъде възстановен, е изпратила писама до ДАНС, главния прокурор, МВР и ГДБОП.

Цачева уточни, че през септември 2017 г. е получила доклад от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в който са били посочени 6 мерки, които да гарантират безпроблемната работа на регистъра. тя на свой ред разпоредила всички те да се изпълнят, като са осигурили и финансовото надграждане на регистъра. Правосъдният министър обаче не знае дали фирма “Лирекс БГ” ООД, която отговаря за поддръжката на Търговския регистър, е печелила обществена поръчка за тази дейност и преди настоящия договор от май 2018 г.

Малко преди Даскалова и сайтът на Министерството на правосъдието

временно спря

да работи

поради технически причини. Пред „монитор“ от министерството и увериха, че проблемът не е значителен, а малко преди 14.30 сайтът на ведомството възобнови дейността си и функциите му заработиха нормално. От МП отрекоха блокираният сайт да има нещо общо със сринатия Търговски регистър.

Заради проблемите с регистъра от БПС пък поискаха извънредно заседание на парламента, на което ба бъде изслушан премиера Бойко Борисов. Това стана ясно от думите на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която уточни, че за целта внасят подписи в НС, а Борисов да бъде препитан за „кризата в електронните системи“. Нинова уточни и, че става въпрос за Търговския регистър, както и проблема със сайта на правосъдното министерство.

„Това, както знаете засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения на фирми“, заяви Нинова. Наред с Борисов, от БСП предлагат в извънредното заседание да се изслуша министъра на финансите Владислав Горанов.