Според властите два милиона жилища в страната са нестабилни

 

Трагедията с моста в Генуа може да не се окаже единствена в страната. В Италия застаряващи къщи също може да рухнат, пише френският в. „Фигаро“.

По време на строителния бум в страната през 60-те години на миналия век специалисти от сектора са използвали некачествени материали. Много сгради, построени през тази епоха, може сега да рухнат. Опасност за това създава бетон с лошо качество, съставен от вода и пясък и от минимална доза цимент. Той е бил произвеждан от строителни предприятия, контролирани от мафията Ндрангета, казват експерти. В областта Калабрия мафията контролира строителния сектор от 60-те години насам, казва Николас Гратери, оглавяващ звено за борба с мафията в Южна Италия. Според него бетонът с лошо качество е три пъти по-малко устойчив в сравнение с изискванията на стандартите.

Според Маурицио Карта, преподавател по урбанизация в университета в Палермо, в Италия се строи в уязвими зони, в близост до реки, в сеизмични зони, в близост до стръмни скали, което също създава рискове.

Националната статистическа агенция на Италия пък смята, че два милиона жилища в страната са нестабилни. Това са обезпокояващи данни за зона, в която стават силни земетресения.

Според италианския Национален изследователски център материалите, използвани в строителството през 50-те и 60-те години, трябва да бъдат подсилени. Трайността им на живот не прехвърля 60 години и казано с други думи – техният срок на годност приближава към края си.