Премиерът скастри подчинен, ударил журналист, и го прати да се извини

Пловдив излиза на едно от челните места в света, заяви Бойко Борисов.

Край Пловдив разкриха гробница с размери, несъществуващи в съседните държави

 

Служител на правителствената пресслужба си е позволил вчера грубо отношение към пловдивски журналист. Той е ударил силно в ръката кореспондент на две печатни медии по време на посещението на премиера Бойко Борисов край пловдивското село Маноле. Пред „Блиц” дамата, която е ударена, коментира, че ръката й е подута, но е добре.

Всички пловдивски журналисти се изправиха на нокти след инцидента. Попитан от колега дали е нормално това, което се случва, Борисов отговори, че не знае за какво става въпрос, но след като му се разказа, веднага е наредил на служителя да намери дамата и да й се извини.

Премиерът бе в Маноле, където заедно с министър Боил Банов изкачиха най-голямата могила на Балканите, а ръководителят на разкопките доц. Костадин Кисьов им разказа повече за откритията и значимостта на обекта.

Гробницата с форма на пирамида е висока 23-24 метра.

„Пловдив излиза на едно от челните места в света, като чукнеш в „Гугъл“, заяви Бойко Борисов, съобщава trafficnews.bg.

„Когато се проучи и разкрие целият комплекс, ще стане голяма атракция“, каза Борисов, след като разгледа комплекса. Той заяви, че до момента са вложени над 20 млн. лева в различни проекти, свързани с културата и археологията.

През последната седмица в могилата „Малтепе“ край село Маноле екипът археолози установи монументален гробен комплекс. Неговото проучване ще представлява изключителен принос в археологическата наука и световното културно наследство. Гробен комплекс с такива размери до момента не е известен в България и съседните балкански държави.

“Ще помогнем максимално на археолозите, имаме шанса този комплекс да е нещо уникално не само за Пловдив и за България, но и за света”, категоричен е Борисов. Гробницата е с размери, каквито досега не са откривани в България и съседните балкански държави и е на второ място в Европа след тази на Октавиан Август в Рим. Тя е с формата ни пирамида и е висока 23-24 м.

Откритите досега глинобитна постройка, култови ями около могилата и депонираните в тях дарове, включително и голям брой римски монети, датират могилата на този етап от разкопките в средата на 3-ти век.

Археолозите са търсили повече от два месеца входа към гробницата в най-голямата тракийска могила на Балканския полуостров. Предполага се, че гробницата принадлежи на тракийски владетел или знатен римски гражданин или дори на римски император.

Могилата „Малтепе” се намира на 20 км източно от Пловдив. Тя е регистрирана и описана за пръв път от брататя Шкорпил. Диаметърът й е 140 м, а височината – 26 м, като за нейното издигане са използвани близо 80 000 кубически метра пръст. Археологическите проучвания на могилата се провеждат вече втора година от екип на Регионалния археологически музей в Пловдив. Финансирането на разкопките е от община Пловдив.