Работници на бизнесмена Димитър Стоянов санират за 735 893 лв. бл. 42 в жк „Самоково” в Самоков, Д. Димитров: Щастлив съм, домът вече е по-уютен

„Само Билдинг Проджект“ ДЗЗД работи по обновяването и на бл. 24, техническият ръководител Станко Чифлиджанов: Разходите за топло падат с 58% след санирането

 

„Ремонтът по блока още не е приключил, а домът вече е по- уютен. Много съм доволен, вижда се какво се прави. Момчетата работят качествено и бързо“, сподели Димитър Димитров, жител на блок 42 в жк „Самоково” в Самоков, който се санира в момента.

Под ръководството на тех. ръководител Станко Чифлиджанов, който е дългогодишен служител на „Главболгарстрой”-Самоков, се изпълнява санирането по двата блока.

„Съгласно проекта за енергийна ефективност на блока се очаква намаление на разходите на електроенергия за отопление почти с 58%“, обеща техническият ръководител Станко Чифлиджанов, който е дългогодишен служител на „Главболгарстрой”. Той е част от екипа на „Само Билдинг Проджект“ ДЗЗД, които санират блокове 42 и 24 в жк „Самоково” в Самоков. Около 80 работници се трудят на обекта. Строителният предприемач Димитър Стоянов печели поръчката за обновяването по Националната програма за енергийна ефективност. Ремонтът на блок 24 е на стойност 754 562.62 лв., фирмата е подизпълнител и на обновяването на блок 42, където парите за ремонта са 735 893,24 лв.

Работата по двете сгради започна в началото на юли и се очаква да приключи в края на август. Проверките от строителния надзор са чести, а хората са доволни, че работниците освен всичко друго се грижат и за чистотата около блоковете, като събират всичко, изпаднало от ремонта.

„Фирмата спазва изискванията на всички нормативни актове и стандарти, както и правилата по техническа безопасност, противопожарна безопасност и др.”, констатираха от надзора.

Задоволство от досега свършеното по 42-ри и 24-ти блок изразиха и голяма част от обитателите им, които чакат с нетърпение приключването на ремонта.

Строителите също са доволни, работниците, сред които има хора от Самоков, Благоевград и Ихтиман, изразиха задоволство, че получават заплатите си навреме. „Заплатите се плащат навреме”, казаха в един глас Александър Калчев и Божил Свежинов, които се трудеха на 42-ри блок. Повечето от работниците от години са част от екипа на фирмата.

Техническият ръководител Станко Чифлиджанов уточни, че за двата блока се прилага система „Деко“ по фасадата и се поставя топлоизолацията с дебелина 10 см. 42-ри блок е с 6245 кв. м, а блок 24 с 6450 кв. м разгъната площ. Полагат се противопожарни ивици от минерална вата с широчина 20 см, на подовете на усвоените тераси се прави изолация. Демонтира се съществуващата настилка на покрива и се полагат два пласта хидроизолация, обработват се бордовете по детайл от проекта, възстановяват се комините и се предвиждат ламаринени шапки по бордове и комини. Сменят се водостоци и улуци, подменени са вече и дограмите на двата блока. Поставят се прозорци с нисък коефициент на топлопроводимост – 5-камерна ПВЦ дограма, бял профил, с двоен стъклопакет с К-стъкло. Сменят се гаражните и входните врати. Осветлението в общите части и мазетата се подменя със сензорни  лампи с фотоклетка. Освежават се входовете, общите части, стълбища, междуетажни и етажни площадки и други ремонтни дейности.

Авторски надзор се осъществява непрекъснато, отделно шефът на фирмата Стоянов всеки ден наглежда работата на място. Координатор за безопасност и здраве на етапа на строителния процес пък е инж. Любен Мутавчийски.

През последните години фирмата се е занимавала предимно със строителството на хотелски комплекси по Черноморието. Освен това “Само Билдинг Проджект“ ДЗЗД са участвали в реставрацията на Брусарския манастир в област Монтана, реставрирали са Историческия музей и градската библиотека „Пеньо Пенев“ в Димитровград. Фирмата е ремонтирала също и 6 църкви към Видинска митрополия, както и Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев“ – гр. Габрово.

„Само Билдинг Проджект“ ДЗЗД има въведена интегрирана система за управление на качеството съгласно стандартите ISO9001/ 2008, ISO14 001/2004 OHSAS18001/2007, това означава, че фирмата има всички необходими сертификати за качествена, безопасна работа и контрол на отпадъците.