Рецепти за бързи вечери при извънредни ситуации

Оставате до късно в офиса, срещата със стар приятел се проточва, закъсвате с колата или просто сте ужасно изморени от поредния дълъг ден… все пак трябва да сложите нещо вкусно и сготвено на масата, пише vesti.bg. Точно за тези моменти запазихме най-бързите рецепти, които семейството ви няма как да не хареса.

Пилешки гърди с „Айоли“ ала италиана

  • 600 г пилешки гърди
    – 100 г сос „Айоли“
    – 30 г сушени домати
    – 1/3 връзка босилек
    – 1 щипка пушен червен пипер
    – 1 щипка сух риган
    – сол и черен пипер на вкус
    – зехтин за намазване

Пилешкото се намазва със зехтин, овкусява се със сол и черен пипер и се изпича на грил тиган до златисто. Сушените домати и босилекът се наситняват и се разбъркват със соса „Айоли“, ригана и пушения червен пипер. Пилешките гърди се нарязват и се поднасят със соса.

Билков омлет със сирене

  • 2 яйца
    – 100 г крем сирене
    – 50 г маслини „Каламата“ (без костилки)
    – 2 стръка пресен лук
    – 1 зелена чушка
    – 1 домат
    – 1/4 връзка репички
    – 2 стръка мащерка
    – 2 стръка босилек
    – 30 мл зехтин
    – сол и черен пипер на вкус

Босилекът и мащерката се наситняват. Яйцата се разбиват със сол и черен пипер на вкус, добавят се половината от наситнените билки. В намазан със зехтин тиган се пържат 2 тънки омлета. Лукът се реже на тънко, маслините и репичките – на шайби, а доматът и чушката – на кубчета. Смесват се в купа и се овкусяват със сол, зехтин и останалите билки. Омлетите се намазват с крем сиренето и се поръсват със зеленчуците. Прегъват се и се поднасят.

Зеленчуци в пакет

300 г пресни дребни картофи
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка моркови
100 г грах (замразен)
100 г чери домати
1/2 връзка зелени аспержи
1 тиквичка
1 ч. л. риган
70 мл студено пресован зехтин
20 мл бял винен оцет
4 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус

Може да замените зеленчуците с наличните в хладилника.

Нарязаните зеленчуци се смесват в купа. Прибавят се чери доматчетата и грахът, предварително размразен на стайна температура. Зеленчуците се овкусяват със зехтина, оцета, сол, ригана и черен пипер. Разбъркват се. Разпределят се върху 4 листа алуминиево фолио. Завиват се стегнати пакети. Пакетите се поставят в тава и се пекат 35 минути в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор). Пакетите се отварят и във всеки се слага по едно рохко сварено яйце. Поръсват се с накълцания магданоз и се сервират.