Парламентът ще заседава извънредно заради “Олимпик”

От БСП настояват Бойко Борисов да даде в НС обяснения за Търговския регистър

 

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание днес, 21 август. То е насрочено за 13,00 часа, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Вчера парламентарната група на “БСП за България” внесе в деловодството на парламента 61 подписа за свикване на извънредно заседание. Предложеният дневен ред предвижда депутатите да разгледат проект за решение по казуса с отнетия лиценз на застрахователно дружество “Олимпик”, заради което 200 000 души останаха без платената си “Гражданска отговорност”. Освен това социалистите настояват министър-председателят Бойко Борисов да бъде изслушан във връзка със срива на Търговския регистър.

Искането беше внесено лично от лидера на левицата Корнелия Нинова и още няколко нейни колеги. То е подписано от почти цялата парламентарна група на БСП, която е съставена от 79 народни представители. С това от опозицията спазват изискването на Конституцията искането за извънредно заседание да бъде подписано от една пета от състава на парламента. Предложението за дневен ред е другото изискване за свикване на заседание.

Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента председателят е длъжен да насрочи заседанието не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.