Със стара сватба и фестивал на песента откриват ремонтираното за 182 000 евро читалище в Рибново, превърнаха склад в зала

Основен ремонт кипи в читалището в гърменското село Рибново. То ще бъде официално открито с българо-македонски фестивал  на песента и традициите на 21 септември, съобщи кметът на общината Минка Капитанова.

Проектът за ремонта на читалище „Изгрев” в село Рибново и предвиденото по него ново оборудване  е на стойност 182 000 евро. Финансирането бе спечелено с  македонската община Босилово по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРЕГ “България –Македония”. По същата линия се обновява и читалището в македонското село Секирник, община Босилово.

В Рибново напълно е променен интериорът на сградата, един от големите складове е превърнат в зала, оформен е и изложбен салон, на приземния етаж е направена топлоизолация и е подменена дограмата на цялата сграда.

На официалното откриване гостите от община Босилово и гостите от България ще видят в Рибново и традиционната стара  сватба с шерене на гелината, както и още много местни традиции. На фестивалната сцена самодейци от Гърменско и Босилово ще  пеят и играят. На откриването ще присъстват и представители на техническия секретариат от ЕС.