Албанската мафия е сред петте най-силни на света, притежава собствена въоръжена „полиция“, която пази плантациите с дрога

Косовските са втори в света по трафик на наркотици, докарват си до $2 млpд. годишно.

Сред петте най-силни и най-опасни мафиотски организации на света спада и албанската мафия, която има тенденция да заеме по-високо място в публикувания списък, пише скопското електронно издание „Локално“, цитирано от „Фокус”.

Съгласно данните на изданието, на първо място все още е мексиканският наркокартел, а на второ са италианските мафиотски фамилии. Трети са руските престъпни организации, а четвърти – американските гангстери и улични банди, сред които са латинобандите, свързани с мексиканските картели.

Албанската мафия, както пише сръбското издание „Блиц“, цитирано от македонската медия, е на пето място. Тя има свои клонове по целия свят и сътрудничи с всички организации, които се занимават с наркотрафик. Според белградския таблоид албанците са най-активни в Европа, но имат присъствие и в целия район от Северна и Южна Америка до Китай.

Както пише „Локално“, албанската мафия се характеризира със специфичните правила за строга вътрешна дисциплина, йерархичната структура и бракове в клановете, което намалява възможността за разбиване на организацията отвън и увеличава свързаността и солидарността в групата.

В документите, публикувани от „Уикилийкс“, са потвърдени техните връзки с политици в редица страни, а някои анализатори спекулират, че самата мафия е по-силна от официална Тирана, защото има влияние в правосъдната и политическата система, както и собствена въоръжена „полиция“, която пази плантациите с дрога.