Препарати за пране, лекарства в пъти по-евтини, дънките – за 10 лева бройката

 

Пазарите в Одрин се препълниха с българи. Въпреки чакането по границата хора от цяла България всяка седмица пътуват и пазаруват заради поевтиняването на турската лира и добрите цени, когато обменяш евро или долари.

Това е град, в който на всеки ъгъл може да чуете българска реч. Сривът на турската лира всъщност направи Одрин любима дестинация за хиляди българи, показа Би Ти Ви.

През почивните дни там наистина е много оживено. Цените са в пъти по-ниски, отколкото в България. Като например сладоледа, който струва само 45 стотинки. На зеленчуковата борса цените са на пазарлък. Там килограм грозде може да се договори за стотинки.

Основните клиенти са българи. Като едно семейство от Пловдив, което ни разказва, че два пъти месечно пълнят хладилника си от Одрин. Идват сутринта, тръгват си вечерта – с пълни торби. Цените обаче са непостоянни. Менят се почти всяка седмица.

„Лекарствата са четири пъти по-малки. Болкоуспокояващо, което в България струва 8 лева, в Турция си го взехме около 1,20 лв.“, разказа Диана Кирилова.

Препаратите за пране също излизат два пъти по-евтино, а в бутиците на разпродажба дънките са под 10 лева. Един от търговците признава, че магазинът му се крепи на българите.

Горивото също, за първи път от много години насам е по-евтино в Турция отколкото в България. Литър бензин например там в момента струва под 2 лева.

Официална статистика колко точно българи пазаруват от Одрин няма, но според търговците близо 80% от клиентите им са чужденци.