Владиката Поликарп награди предстоятеля на Бельовата църква в Самоков Любомир Мишков, повиши Асен Каньов в дякон


Белоградчишкият епископ освети ястие за над 2000 души, приготвено от военното поделение

 

Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, води архиерейската света литургия в Бельовата църква в Самоков на празника на града – 19 август, съобщиха от Софийската митрополия.

Заедно с владиката Поликарп в службата участваха архимандрит Василий – протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Михаил Колев – архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, свещеник Любомир Мишков – предстоятел на храма домакин, свещенослужители от София и Самоков. Певческо и молитвено участие в богослужението взеха и сестрите от Самоковския женски манастир, водени от игумения Пелагия.
В началото на литургията епископ Поликарп даде офикия  „протойерей” (награда, бел. ред.) на предстоятеля на храма – свещеник Любомир Мишков. Владиката го представи като достоен духовник, който полага голямо старание и ревност при изпълнението на свещеническата служба.

В дяконски чин бе ръкоположен иподякон Асен Иванов Каньов. Новият дякон е роден през 1987 г. в гр. Самоков. Тази година работи като възпитател в Софийската духовна семинария и е приет за докторант в катедра “Историческо и систематическо богословие” в БФ.

Владиката освети подготвеното от местното военно поделение ароматно ястие, което бе предвидено да нахрани над 2000 човека. Той благослови насъбралите се самоковци, като ги поръсваше със светена вода и даваше лично благословение на притеклите се към него. Празникът продължи с фолклорна програма, в която се включиха местни изпълнителски състави”, съобщават на сайта на митрополията.

Празникът е свързан със св. Симеон Самоковски – Самоковски митрополит от есента на 1734 г., просиял с мъченически подвиг, чиято памет Българската православна църква чества на 21 август. Този ден се отбелязва с особена тържественост от жителите на Самоков, които са го определили като празник на града.
В чест на празника всяка година в Бельовата църква “Рождество Богородично” (това е най-старият храм в града, от 6.-7. в.) се устройват народни тържества, които започват с отслужването на св. литургия. За да могат повече хора да участват в тях, независимо от датата, те се организират в неделния ден, който е най-близкият до празничния ден, посветен на самоковския светец.