Депутатите гласуваха: КФН да представи доклад за „Олимпик“ до 7 септември

Бойко Борисов

Всички искаме да помогнем на ощетените, експертите да кажат как, заяви премиерът

 

Парламентът възложи на Комисията за финансов надзор да представи доклад за дейността си спрямо фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“ до 7 септември, предаде агенция „Фокус“. Решението беше прието по време на извънредно заседание на Народното събрание със 107 гласа „за“, 5 гласа „против“ и с 57 въздържали се.

Йордан Цонев бе възмутен от свикването на парламентарното заседание по време на Курбан Байрам.

Проектът беше внесен от парламентарната група на ГЕРБ.

Информацията, която Комисията за финансов надзор ще предостави, трябва да съдържа всички нейни действия, предприети от появяването на дружеството на българския пазар до 17 август 2018 г., когато задължителните застраховки „Гражданска отговорност“ на повече от 200 хил. българи бяха прекратени. Докладът трябва да съдържа и информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд, както и информация за актуалното състояние на фонда.

Депутатите възложиха и на министъра на финансите Владислав Горанов да проучи всички възможности, предоставени от българското, европейското и международното законодателство, за своевременно възстановяване на сумите на засегнатите лица и гарантирането на техните права.

Преди вземане на решението премиерът Бойко Борисов призова депутатите за съвместна работа. При изказването си от трибуната в Народното събрание на вчерашното извънредно заседание на парламента той поиска топката да бъде временно прехвърлена в полето на експертите, които да посочат какви са възможните начини за компенсиране на пострадалите от фалита на застрахователна компания “Олимпик”.

“Каква политическа отговорност да понесем, като КФН е избрано от парламента с консенсус? Дори шефката на КФН няма права над своя заместник по ресори. Тя не може да й разпореди. Поне това знам аз. Така че оставката не ни решава кардиналните въпроси. Благодаря й за този морален акт. Но не искам да излезе, че БСП искат да помогнат на тези 200 хиляди, а другите партии не искаме. При банките е ясно. Фалирала банка – до 100 000 евро. А тук не е ясно. Днес не можем да го решим това. Нека поработят експертите, поне да уеднаквим термините. Да се съгласят експертите, да ни кажат – оттук може да се вземат парите. Но вие самите да ни заложите задачата на базата на компетентност”, заяви Борисов. Той предложи съставяне на работна група и зададе реторичен въпрос към депутатите: “Какво пречи утре да поработим, да се съберем в петък пак, в събота пак и накрая да го решим?”

Борисов подчерта, че не се е виждал с подалата оставка Ралица Агайн от 4-5 години и насочи вниманието към системния проблем. Той обърна внимание върху информация, според която много често наши застрахователи плащат компенсации за инциденти в съседни страни, за които има съмнения, че са плод на измами с финансова цел. “Логично ли е 42 процента от катастрофите в Румъния да са с български табели?”, запита Бойко Борисов.

Йордан Цонев пък бе възмутен заради извънредното заседание на парламента. „Свикването на извънредно заседание на Курбан Байрам е все едно да свикаме такова на Коледа, ако председателят на парламента е мюсюлманин.“ Това каза народният представител от ПГ на ДПС. Цонев поздрави всички мюсюлмани по повод празника и отчете, че групата на ДПС няма това усещане за празник. „Нека им пожелаем да са живи и здрави и към вас, г-жо председател, ако все пак сте толкова искрени към нашите колеги и приятели, може би беше добре да се съобразим и това заседание да бъде по-късно“, каза Цонев.

От своя страна председателят на НС Цвета Караянчева заяви, че тъй като темата е значима, е предпочела то да се свика бързо.