Жена, загубила бебето си: Раждах при същата лекарка, при която и починалата Ренета

Кристина Кукова

Преди няколко години в болницата в Сливен е имало друг скандален случай, който според близките е умело прикрит от ръководството. Бебе е загубило битката със смъртта седмица след раждането си, разказва потърпевшата Кристина Кукова пред Bgonair.bg. Според вече изготвена епикриза, виновна за този случай е д-р Татяна Пашева – същата, която участва в израждането на починалата преди дни Ренета Томова и която ръководи АГ отделението.

Случаят на Кукова е от 2012 г. Д-р Васислав Петров вече е директор на лечебното заведение, а д-р Пашева е редови гинеколог. Кристина постъпва в болницата с преносен плод, лежи 16 дни преди раждането. Разказва, че се е нагледала и наслушала на всякакви обиди не само към нея, а и към другите пациентки. На 8 април, въпреки липсата на разкритие, д-р Пашева назначава естествено раждане.

“Казаха ми да се качвам по стъпалата пеша, за да имам разкритие. Да съм направела една тава с кюфтета на бебето, да му я показвам отпред, за да можело да излезе и всякакви такива… Тогава беше Цветница, имаше много малко лекари. Решиха, че ще правим секцио по спешност – на 12-ия час”, разказва Кристина. След раждането тя влиза в реанимация.

“И бебе няма при теб, не го виждаш. На мъжа ми са казали, че всичко е наред, просто малко по-тежко раждане, като злополучното раждане сега. А от неонатологията, като са поели бебето, мъжа ми са го направили на нищо, защото ние сме представени, че до последно сме си седели вкъщи и сме дошли, като е станала беля. А аз бях 16 дни в това отделение, всеки ден. Там неонатолозите са му казали, че детето е в много тежко състояние, бебето не е изплакало, а водите ми не са били зелени, а кафяви. Детето се роди удавено, но не във вода”, допълва потърпевшата. Кристина се среща с неонатолозите, обяснява им, че не е била немарлива, а друг не си е свършил работа.

“Когато им обясних за какво става въпрос, ми дадоха дрехи и достъп до детето. За него се грижеха наистина много добре. Лекарствата са измислени за болни деца, за удавени не са измислени… А за мен това си беше умишлено. Навръх Великден то се подобряваше, влошаваше и на Великден си отиде. След това тръгнаха моите ходения по мъките, за да знам аз дали някога ще имам деца. Това е”, разказва Кристина.

Тя събира сили и сезира ресорните институции. Медицинският одит установява редица нарушения. Фалшифицирана е дори епикризата на детето, категорична е майка му. След одита тя се сдобива с втора епикриза, която потвърждава грешките на д-р Пашева. Кристина обаче така и не получава обяснение от нея за случилото се. Лекарката просто изчезва.

Близо 8 на 1000 деца между 0 и 5 години у нас умират всяка година заради липса на адекватни социални и здравни грижи. Смъртността на децата в България е в пъти над средната за Европейския съюз. А тази в Сливен минава всякакви рекорди – над 15 на 1000 бебета умират всяка година в родилното отделение на болница “Д-р Иван Селимински”.

Първите данни са на “Евростат”, а вторите на директора на болницата д-р Васислав Петров. Пак според него срещу началника на отделението д-р Пешева жалби няма.