Алпинисти премахват нестабилни скали от ската на пътя за Рилския манастир

Алпинисти обрушват ската при 27-и км на път III-107 Рила – Рилски манастир. Премахват се нестабилните блокове от скалния откос на трите срутища, паралелно се отстраняват и дървета. Те се премахват от собственика на гората – Рилската света обител. Веднага след приключване на обрушването ще започне поставяне на укрепителна стоманена мрежа, съобщиха от АПИ.

За разчистване на пътното платно от падналите скални късове и дървета автомобилният трафик се спира за определени интервали, за да се осигури безопасното извършване на работите.

Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Движението на МПС се контролира от сигналисти и сектор „Пътна полиция“.

Укрепителните дейности няма да се извършват в петък и в почивните дни – събота и неделя, когато Рилският манастир се посещава от повече туристи, поклонници и трафикът е по-интензивен. За да не се затруднява движението на 28 август (вторник) – Голяма Богородица по стар стил, също няма да се предприемат ремонтни работи. Първоначалното укрепване се очаква да приключи за срок от два месеца.