Нова трагедия в Италия: Най-малко единадесет туристи загинаха в националния парк „Полино“

Каньонът е много тесен и висок почти километър на височина.

Хората в неизвестност са повече, тъй като не всички туристи са влезли в каньона с водачи и не всички са се регистрирали, разкриват от ГЗ

 

Най-малко 11 души са загинали в дълбока клисура в Калабрия, Южна Италия, отнесени от внезапно придошъл след проливни валежи планински поток, предаде Reuters. По данни на Гражданска защита 23-ма души са спасени, а десетина са настанени в болница. Все още не е ясна съдбата на петима души, но може да се окаже, че хората в неизвестност са повече, защото не всички туристи са влезли в каньона с водачи и не всички са се регистрирали.

Момент от спасителната акция

Още няма информация за националността на загиналите. Шест от жертвите са жени, петима са мъже. Повечето туристи и планинари, които посещават района, са италианци.

На някои места потокът Раганело (в Националния парк „Полино“) тече по дъното на тясна, дълбока почти един километър клисура, която на места е широка само около четири метра. Водата е придошла много бързо и хората са били повлечени от нея с невероятна скорост. Някои са намерени на три километра оттам в долината.

Началникът на Гражданската защита в Калабрия каза, че 12 души, сред които 10-годишно момче, са спасени от водите на внезапно придошлия планински поток Раганело, популярна туристическа дестинация. Те успели да намерят убежище на скалите и за да ги извадят, спасителите се спускали с въжета.

Проблемът е, че не знаем колко души са били завлечени от придошлата висока вода. Този каньон е много тесен и висок, представете си почти километър на височина и само няколко метра ширина, и хората в тази дупка, поясниха от полицията Според тях ще минат часове, преди да стане известен точният брой на жертвите.

12 души са спасени от водите на внезапно придошлия планински поток Раганело.

На мястото са докарани мощни прожектори, за да може операцията по издирването на евентуални други пострадали да продължи и през нощта.

Потокът Раганело се смята за опасен и местните власти препоръчват да се посещава само от опитни планинари, а в някои периоди от време достъпът дори е забранен.