Съветниците в Гоце Делчев не приеха боклука на Благоевград, зам.-кметът Сарандев: Клетката едва побира отпадъците на 3 общини, ако се съгласим, ще скочат таксите, ще има протести…

Защо екоминистерството иска да докара сметта на Благоевград в гоцеделчевското депо, след като София е по-близо? Попита В. Хюсеин

Общинските съветници в Гоце Длечев с пълно мнозинство отхвърлиха предложението на МОСВ битовите отпадъци на община Благоевград да се извозват в депото край Гоце Делчев. Там се депонират отпадъците и на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Решението бе взето на извънредна сесия. Извънредни заседания бяха проведени днес и в трите общини. Местните парламенти приеха протестни декларации срещу предложеното за битовите отпадъци на община Благоевград.

 „Тези проблеми се решават не ултимативно и за часове, а с диалог, какъвто въобще не е имало по казуса. Искат да решат проблема на община Благоевград, а в Гоцеделчевско да отворят три големи проблема, защото в депото край Гоце Делчев се депонират отпадъците на трите общини Гоце Делчев, Хаджидимово и Гърмен”, заяви на извънредното заседание зам.-кметът на Гоце Делчев Валери Сарандев.

Насочването, макар и за временно депониране на битовите отпадъци на община Благоевград към депото в Гоце Делчев, ще създаде както финансови, така и битови проблеми на 57 597  жители – данъкоплатци от трите общини, допълни Сарандев.   Той бе категоричен, че писмото, изпратено в края на миналата седмица от зам.-министъра на екоминистерството Николай Кънчев, е категорично неизпълнимо. По думите му това ще доведе до повишаване на таксите, а това от своя страна до протести.

 „Какви са мотивите на МОСВ да поискат да депонират битовите отпадъци на община Благоевград в Гоце Делчев, като София е по-близко до Благоевград? Има завод за битови отпадъци, а ние  имаме депо с една полупълна клетка, която едва ще издържи до края на 2019 г.”, коментира председателят на групата общински съветници от ДПС Ведат Хюсеин.

И на заседанието в Гоце Делчев и Гърмен бе наблегнато, че  единствената клетка, която се пълни с депонирани отпадъци от трите общини, е с останал капацитет за 37 900 тона. Предложението на МОСВ за боклука на община Благоевград е да се заделят 10% от наличния в момента капацитет на клетката,  която ще бъде напълнена преди края на следващата година и ще бъдат създадени предпоставки за нерегламентирани сметища.

В крайна сметка общинските съветници приеха с мнозинство   изготвената протестна декларация с надежда да бъдат чути от управяващите и Министерския съвет и да не приемат предложението на МОСВ.