БЧК експертът Николай Велчев научи 36 деца от Кюстендил да правят звезда и гъбка в басейна, Екатерина Керемидарска им връчи грамоти

36 деца получиха грамоти от плувния курс.

С воден празник и връчване на грамоти и награди приключи лятното училище по водно спасяване и начално обучение по плуване към БЧК-Кюстендил, организирано по програма “Синьо лято”.

Всеки участник получи и подарък.

36 деца на възраст между 4 и 12 години, разделени в две възрастови групи, преминаха 15-дневно обучение под ръководството на експерта по водноспасителна дейност към Български червен кръст-Кюстендил Николай Велчев.

Очила за плуване за малкия Влади

Момичетата и момчетата направиха демонстрация на наученото в басейна пред своя преподавател и близките си по време на курса. Под ръководството на треньора си деца на възраст от 4 до 8 години получиха първите си знания в начални плувни умения, а тези от 9 до 12 години се усъвършенстваха.

Дани (вдясно) с братчето си Сашко и треньора

Всички деца показаха невероятен ентусиазъм и вече се гордеят, че могат да правят звезда, гъбка, да се гмуркат и да плуват кроул. Всеки участник получи грамота от председателя на БЧК-Кюстендил доц. Екатерина Керемидарска и подарък от треньора Николай Велчев. Накрая за всички имаше почерпка. Дейността на училището по водно спасяване и начално обучение по плуване е насочена към детската безопасност във и около водни площи.

Под зоркия поглед на Николай Велчев децата стриктно изпълняваха указанията.

Целта е намаляване и предотвратяване на риска от водни инциденти чрез придобиване на начални плувни умения; запознаване с опасностите във и около различните водоеми; начини за оказване на помощ и самопомощ при водни инциденти.

За съжаление липсата на закрит работещ плувен басейн в Кюстендил вероятно ще бъде спънка такива курсове да се провеждат и през студените месеци, а желаещи деца има много.

Краси Ценкова