Свирене на гуми, високи скорости, много адреналин и емоции през уикенда в Кюстендил на „Планинско Осогово 2018”

Автомобилният керван пристига за „Планинско Осогово 2018”.

52-ма пилоти от България, Гърция и Македония ще мерят сили на 5-километровото трасе, сред тях лидерите Юлиян Телийски и Христо Манолов

Шестият кръг от Планинския шампионат в България предстои този уикенд в Кюстендил. Автомобилният керван акостира в града под Хисарлъка, а големият интерес от 52-ма пилоти, които са подали заявки за участие в традиционното „Планинско Осогово 2018“, предвещава много адреналин, емоции и високи скорости. Надпреварата е тази събота и неделя – 25 и 26 август.

Публиката, която с времето е доказала, че е най-многобройната в страната, ще има удоволствието отново да се наслади на майсторството на най-добрите български автомобилисти.

И тази година битката за титлата в генералното класиране ще бъде между Юлиян Телийски и Христо Манолов с автомобили „Мицубиши Лансър Ево 9”. Освен тях заявка е подал и многократният шампион на България Любен Каменов, който през последната година пропускаше стартовете в страната и караше в Румъния. На старт се очакват и 4-ма гръцки пилоти с мощни автомобили и най-добрите двама македонски пилоти.

Състезателите ще мерят сили на 5-километровото трасе село Богослов – м. Студен кладенец. То е с конфигурация от 36 завоя – 19 леви и 17 десни.

За пета поредна година организатори са благоевградският автомобилен спортен клуб „ДИАМО” и Българската федерация по автомобилен спорт със съдействието на община Кюстендил и партньори. Трасето вече се почиства и измива със съдействието на ОП “Чистота”.

„Цялата подготовка по организацията за старта на „Планинско Осогово” вече е към своя край. Интересът към състезанието е много голям както от пилоти, така и от фенове, които искат да наблюдават битката в Осоговската планина. Това ме радва и мотивира да се справим максимално добре с организацията. Държим на безопасното протичане на състезанието. Моля публиката да се вслушва в съветите на маршалите и съдиите по трасето. Очакваме да се получи празник на автомобилния спорт. Стремим се към високо ниво”, каза директорът на състезанието Диана Стоянова от клуб “ДИАМО”.

Официалното откриване е в събота от 12,30 часа на пл. „Велбъжд“, като преди това от 8,30 ч ще се проведе и административен и технически преглед на състезателите и автомобилите. В 14,30 часа започва официалната тренировка, която е в 3 манша, като трасето от Богослов до Студен кладенец ще бъде затворено за движение един час преди това до около 18,00 часа.

В неделя началото на надпреварата е в 11,00 часа. Зрителите трябва поне час преди стартовете да заемат своите места, тъй като след това се спира движението по трасето. Награждаването ще бъде от 14,30 часа в село Богослов.

Преди надпреварата зрителите ще могат да се насладят и на подгряващата група от двамата дрифт пилоти – Стефан Зашев и Стефан Цанков, които ще повдигнат адреналина на макс в отсечката към Студен кладенец.

На старт ще застанат и четирима кюстендилски пилоти. Васил Тодоров с “Опел Астра” и Ясен Николов с “Хонда Сивик” са част от тима на “ДИАМО”, а Кирил Величков с “Хонда ЦРХ” ще кара за софийския “Проспийд”. Марин Ледеров с “Опел Астра” ще се състезава за “Ефко рейсинг Казанлък”.

Единствената дама, която ще се опълчи по трасето на мъжката част, е Таня Куртева от клуб “БОИЛА”, която ще демонстрира своята класа на четири колела с “Пежо 106”.