Санданският художник в Рим Николай Делиянев грабна международната награда „Велики творци 2018” на италианския „Луиджи център”

Николай Делиянев с международната награда „Велики творци 2018”

Делиянев е единственият българин, получил отличието, наградата е за цялостно творчество

 

Българският художник в Рим Николай Делиянев е удостоен с международната награда „Велики творци 2018” на италианския „Луиджи център”. Талантливият санданчанин е награден за цялостно творчество заедно с още четирима художници, от които той е най-младият. Делиянев е единственият българин, получил отличието.

Художникът със свои колеги след награждаването

„Бях поканен на награждаването, без да знам нищо. Беше много емоционално и приятно. Наградата е за цялостно творчество. Присъжда се от световноизвестния „Луиджи център”, но също с комисия от Венеция и общината на град Фиуджи. Бяхме наградени 5-има художници с творческа дейност на 30-40 години. Аз бях най-младият и единственият българин”, сподели Делиянев.

Николай Делиянeв е на 46 г., роден е в град Сандански. Започва да рисува, когато е 4-годишен. Завършил е изобразително изкуство в гимназията “Св. св. Кирил и Методий” – Благоевград. От години живее в Италия, където създава картини, определяни като оптическото изкуство. Зад гърба си има много награди и отличия. Както сме писали, част от творбите му са с религиозна тематика. През 2015 г. дарява своя творба на папа Бенедикт ХVІ.

Юлияна СТЕФАНОВА