Борисов за потъналия кораб: Действаме като при криза, да запазим живота на водолазите

Потъналият кораб край Резово

Правителството отпусна 3 млн. лева за спасителната операция

 

Премиерът Бойко Борисов отиде днес на пристанището в Созопол, за да огледа техниката и оборудването, с които ще се проведе безпрецедентната за България подводна операция по източването на мазута от потъналия преди 100 години американски кораб.

Премиерът бе днес на пристанището в Созопол, за да огледа техниката и оборудването за спасяването на кораба.

“Осигурили сме почти 3 млн. лева за операцията. Единственото, което съм разпоредил аз, е да се спазват мерките за безопасност и да се пази животът на водолазите, за да не стане беля с някое от момчетата. Черно море е красиво, но и коварно, казват моряците. Криза няма, но действаме при условията на криза, защото при това бурно море може корабът да пострада и тогава да стане опасно”, заяви той пред журналисти.

“В момента, в който ми докладваха, че започнаха да излизат топчета мазут по плажа и че има разлив, говорих с водолазите, възложих на министъра на транспорта, на Морска администрация да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването, говорих и с кметовете. Тъй като знаете екологията винаги ни е била и водеща, а и туризмът е едно от препитанията в региона”, добави Борисов.

По думите му вчера на оперативно заседание са взели решение и са осигурили финансирането, за да може незабавно да се влезе, когато времето позволява, спазвайки всички мерки за безопасност. Според него ден или два закъснение в случая не е проблем. Специалистите уверили, че с наличната техника, човешки потенциал и с осигуреното финансиране ще може мазутът да бъде източен и след това корабът да продължи да бъде атракция за водолазите.

“Всичките изразиха такова желание да им го запазим, да продължи да служи, защото това е американски кораб още от 1920 г., взривен от немска мина. И водолазите, и въобще хора, които се занимават с подобен тип туризъм, си го обичат”, добави премиерът. На въпрос какви са рисковете, той отговори, че едва ли това е първият потънал кораб с разлив в света.

“Това, което се иска от мен и от министъра, е да осигурим средствата, да създадем организация и да я направим. Така че оттук насетне трябва да се доверяваме на специалистите”, каза още Бойко Борисов.

Транспортният министър Ивайло Московски, който го придружаваше, добави, че Законът за обществените поръчки позволява възлагане на фирми в такива аварийни ситуации.

“Спазена е цялата процедура. Затова се направи такъв доклад към Министерския съвет. Оправомощена е Морска администрация, а сумата е рамкова, тоест може да се използва и само процент от нея, в зависимост от обема мазут, който има. Пак подчертавам, че максималният обем е около 600-650 тона. Ако течната фракция е по-малко, ще бъде изтеглена само тя, затова и сумата е рамкова и тя обезпечава в максимален вариант”, уточни той. По думите му, за да бъде обезпечена работата на комисията, която е проучвала кораба, е била използвана водолазната техника и на противопожарна защита, и на военните, които допълнително да потвърдят, че това е реалното състояние.

“Убедени сме, че ще успеем да се справим с тази ситуация, но не можем да се ангажираме в какви срокове ще стане. При положение че е създадена цялата необходима логистика, няма причина да не се справим. Освен това вече има само филм, няма мазутни петна”, добави Московски.

“Хидроремонт” – Варна и “Дийп Дайф” са фирмите, които разполагат с оборудване и възможност да се справят със ситуацията”, поясни кап. Живко Петров, директор на “Морска администрация” – Бургас. Те вече са се ангажирали, но операцията още не може да започне заради големите вълни.

“В момента използваме времето, за да се мобилизираме, проиграваме всички възможни сценарии”, каза Ивайло Иванов – представител на “Хидроремонт”.