Манфред Вебер отиде с Борисов в Резово и обяви: България трябва веднага да влезе в Шенген

Борисов и Манфред Вебер в Резово

Вършите добра работа за целия ЕС, заяви шефът на ЕНП

 

България изпълнява всички критерии и незабавно трябва да влезе в Шенген, защото се справя по-добре в опазването на границите, дори от други страни от ЕС. Това коментира председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер, който заедно с премиера Бойко Борисов и транспортния министър Ивайло Московски инспектира границата ни с Турция при устието на река Резовска, съобщава “Монитор”. Освен Борисов на място са и вицепремиерът Валери Симеонов, вътрешният министър Валентин Радев, които придружавали Вебер при обиколката му. „Вършите добра работа за целия ЕС“, каза Вебер и благодари на служителите от Гранична полиция и армията за опазването на външната граница. Той припомни голямата миграционна криза през 2015-2017 г. и страховете на европейците, че миграционният поток не се контролира. Сега обаче България доказа, че може да осъществява граничния контрол и да спре миграцията, каза Вебер и уточни, че това ще е основното послание, което ще прати към страните от ЕС, които все още са скептични като Германия, Франция и Холандия.

„България върши много добра работа в защита на границата и в защита на целия ЕС“, каза Вебер. Той похвали и премиера Борисов за лидерските му качества и доброто му сътрудничество с турския президент Реджеп Ердоган.

„Можем да кажем на целия ЕС, че България е модел за опазване на границата за останалите страни“, каза Вебер и даде пример с проблемите в съседна Гърция. По думите му основната цел на оградата по границата е да насочва потока към ГКПП-тата. Вебер подчерта, че България незабавно трябва да бъде приета в Шенген и препоръчва на всеки, който е противник на това, да дойде в България да види какво е направила страната. Той дори обясни, че следващата му почивка ще е в Бургас и региона.

На свой ред премиерът Бойко Борисов припомни, че преди време Вебер е бил един от критиците на България. Той обясни, че България без много шум е изградила оградата си, купила кораби, повишила квалификацията на своите моряци, направила необходимото за закупуване на техника, включително фургони, униформи, дрехи. По думите му всяка вечер Гранична полиция и армия задържат мигранти.