Правосъдие след 18 години! 5-има отвлякоха и пребиха работник на АРЗ-Дупница, плащат му 12 000 лв. обезщетение

Маргарита Алексиева

Биячите отмъкнали от потърпевшия 1000 марки и златен пръстен, набедили го в кражба на велосипеди

 

Петима мъже ще трябва да броят над 12 000 лв. на свой познат, когото преди 18 г. отвлекли, пребили и ограбили. Решението е на Кюстендилския окръжен съд (КОС), който потвърждава присъда на Районен съд-Дупница от миналата година. Съдия Росица Савова от съда в областния град потвърждава решението на колежката си в Дупница Маргарита Алексиева, обжалвано от подсъдимите с инициали Й.Т.В., А.Й.В., С.К.В., С.А.Ц. и А.Й.Ч.

Преди близо две десетилетия те разиграли истински филм на ужасите в района на Авторемонтния завод (АРЗ), местността Петров баир и дома на жертвата в Дупница. На 21 ноември 2000 г. около 11,00 ч. изправените на подсъдимата скамейка отвлекли Г.М.П. от местоработата му в АРЗ. Осъдените качили насила в лек автомобил „Фолксваген Пасат” с кюстендилска регистрация, собственост на един от извършителите на престъплението, потърпевшия и го закарали в околностите на Дупница с цел противозаконно да го лишат от свобода. Същия ден отново в съучастие трима от подсъдимите – Й.В., А.Ч. и С.Ц., принудили Г.М.П. да им даде 1000 германски марки (с левова равностойност 1000 лв.). За да постигнат целта си, употребили сила – нанесли му побой и го заплашили, че ще пострада семейството му. Освен това отново на злополучния 21 ноември Й.В. отнел на ищеца Г.М.П. 14-каратов златен пръстен с черен камък, тежащ 12 грама, на стойност 328 лв., като употребил сила (издърпване от пръст на дясната ръка).

До отвличането, жестокия побой и грабежа се стигнало, след като подсъдимите набедили потърпевшия работник на Авторемонтен завод (АРЗ) и негов колега, че са откраднали велосипеди. В района на същия завод подсъдимият Й.В. имал цех за сглобяване на велосипеди, откъдето според твърденията му били изчезнали велосипеди, и потърпевшият бил принуждаван да си признае за  кражбата и да плати велосипедите.

С присъда от 2 ноември 2017 г. Й.Т.В., А.Й.В., С.К.В., С.А.Ц. и  А.Й.Ч. са били осъдени да заплатят на Г.М.П. по 2000 лева обезщетение за причинените му неимуществени вреди плюс  законната лихва към сумите. Освен това петимата са били осъдени да заплатят солидарно на Г.М.П. 1000 лева обезщетение за причинените му имуществени вреди като равностойност на 1000 германски марки, които са го принудили да им даде, както и лихва по сумата. Й.Т.В. е осъден да заплати на Г.М.П. и 328 лева, представляваща обезщетение за причинените му имуществени вреди, представляващи равностойността на отнетия противозаконно златен пръстен, отново с лихва, както и над 266 лева държавни такси. А.Й.В. и С.К.В. са осъдени да платят по 80 лв. по сметка на ДнРС държавни такси. С.А.Ц. и .А.Й.Ч. са осъдени да платят по 130 лв. държавна такса върху уважените размери на гражданските  искове. И петимата, престъпили закона, ще трябва солидарно да платят на потърпевшия 200 лева, представляващи разноски за адвокат, както и 74,59 лева по сметка на ДнРС разноски за явяване на вещи лица. Потвърдената от Кюстендилския окръжен съд присъда не подлежи на обжалване.