ОУ „Христо Ботев“ в Невестино събра 24-ма първокласници за новата учебна година, половината са от Кюстендил

Учениците ще започнат новата учебна година при много добра материална база.

С една паралелка от 24-ма първокласници ще започне новата учебна година училището в с. Невестино. Това съобщи директорът на ОУ „Христо Ботев“ от общинския център Валери Стоилов.

24-ма са общо записаните първокласници за учебната 2018/2019 г. От тях половината са от ромската махала в Кюстендил. От останалите само 5 са българчета.

„Тенденцията е катастрофална, общината тотално се обезлюдява“, заяви Стоилов с огорчение. И допълни:

„С големи усилия и много труд учителите успяха да съберат паралелка първокласници. На някои това може да се стори много лесно, но на практика това не е така. Децата стават все по-малко, а конкуренцията между училищата е по-голяма. Ние сме едно от малкото училища, които успяват да запазят броя на децата“, каза Валери Стоилов. По думите му това е важно за финансовото състояние на училището, защото броят на учениците определя финансирането на училището. Учебното заведение предоставя безплатно учебници, транспорт, закуска, обяд за всички ученици.

Училището е средищно и защитено и единствено на територията на община Невестино. То предлага много добра материална база. Разполага с два компютърни кабинета, фитнес зала, зала за дейности по интереси, има компютър във всяка класна стая, две електронни дъски – за начален и за прогимназиален етап, телевизори във всяка занималня, телевизор във фоайето. Учениците в училището са около 175, а персоналът – 22-ма.

„Ще трябва със собствени средства да се справяме“, каза още директорът в отговор на въпрос за подготвяния от общината проект за ремонт на покрива на учебната сграда. Стана ясно, че проектът не може да се осъществи.

„Миналата година построихме спортна площадка на двора с футболно и волейболно игрище. Предстои да бъде направена и детска площадка с фитнес уреди и въртележка“, посочи той.