Жители на Чепеларе затвориха пътя Смолян – Пловдив, искат си прокуратурата

Прокуратурата: Обвинителите в града не са достатъчно натоварени, двамата прокурори ще работят в териториалното отделение

 

Жители на Чепеларе затвориха 6 пъти по около двадесет минутки на продължение на 2 часа пътя между Смолян и Пловдив. Междувременно автомобилите бяха пускани на интервали и въпреки това се извиха големи опашки.

Причината за негодуванието на жителите на града е заради закриването на прокуратурата в населеното място.  Протестиращите издигнаха плакати с надпис “ВСС, искаме си прокуратурата”, “След прокуратурата какво следва, господа” и др.

Решението на Висшия съдебен съвет е 11 районни прокуратури в страната да станат териториални отделения. В тези отделения прокурорите ще изпълняват и след 1.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите, уверяват от прокуратурата.

“Жителите на общината считат, че решението е взето непрозрачно,  трябвало е да бъде обсъдено с тях и е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други. Изненадани от това решение са и представителите на местната власт, които също не са били информирани.

Протестиращите се заканиха с нови блокади, ако исканията им не бъдат чути.

Сред протестиращите бе и кметът на общината Славка Чакърова. Според нея ВСС не е спазил предварително оповестения критерий да не се закриват прокуратури, които са близо до големи курорти и до границата, а Чепеларе попада в обхвата и на двата критерия.Според нея, закриването на Районна прокуратура ще се отрази негативна на общината, както в демографски, така и в икономически план, съобщи “Смолян прес”.