Преброиха 409 – има първолаци в Петричко, шефът на дирекция „Образование“ Н. Попова: Училищата в Кулата и Беласица с нулев прием

Със 104- ма  по –малко са учениците, които тръгват на училище през настоящата 2018/19 учебна година в община Петрич. Броят на записаните първокласници общо за цялата община е 409, докато за отминалата учебна година те са били 513, информираха от дирекция „Образование и култура” при Общинска администрация.

Според директорът на дирекция „Образование“ Нина Попова в две от основните училища в селата Кулата и Беласица е обявен нулев прием. Това са ОУ „Христо Ботев“ в село Беласица и ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“. В две от училищата в селата Кулата и Михнево учениците ще учат в слети паралелки. Заради намаления брой ученици в 9 от общо 16 паралелки децата ще бъдат под минималния брой, който по норматив е 16 за първи до четвърти клас и 18 ученици за пети до осми клас.

Трето основно училище с директор Цонко Манчев ще посрещне новата учебна година с обновена сграда. Санирана и обновена е и сградата на СУ “Никола Вапцаров” в Петрич.

 

 

Венко Стефанов