Полиция разпитва прокуристката на общинската болница в Дупница М. Иванова за договори за лекарства и транспорт

Иванова подготвя молба за напускане, издадоха лекари

Прокуристката на общинската болница в Дупница Мария Иванова дава показания в „Икономическа полиция”  – Дупница, по повод образувано досъдебно производство от Окръжна прокуратура Кюстендил по съмнения за финансови машинации в лечебното заведение. Прокуратурата се е самосезирала от публикации в медиите. Източници на „Вяра” съобщиха, че Мария Иванова е давала обяснения по сигнали за сключени договори с фирми доставчици на лекарства на завишени цени. Проверява се и договор за транспортни услуги със софийска фирма. Срещу този договор скочиха и съветници от Общински съвет Дупница. Въпросната фирма вози пациенти до софийски здравни заведения. Както е известно Мария Иванова съкрати шофьорите към общинската болница и продаде линейки с мотива, че сделката със столичаните е по- изгодна.

Лекарите от общинската болница заявиха, че след разпита Иванова била в особено състояние на духа и заявила, че в най- кратки срокове ще си подаде молбата за освобождаване.

Свързахме се с нея, за да даде повече подробности по случая, но тя отказа коментар.

При представянето на финансовия отчет на болницата на общинска сесия през май Иванова коментира въпросния договор за транспортни услуги.  „Стойността на договора е 31 000 лв. и това е разрешено от закона.”, каза тя в отговор на обвинението, че няма право да провежда обществени поръчки и продължи: „За 2017 г. болницата е платила 76 643,52 лв. за транспорт. Тук влизат амортизации, заплати, осигуровки, застраховки, данъци, гориво, смазочни материали, телефони на шофьорите. За тези период имаме навъртени 45 110 км. Сега договорът е за 31 000 лв. с тарифа от 70 ст. на километър. За април за 2488 км сме платили 2089 лв. Оставили сме един шофьор на работа.”

„Фирма „Трансбул”, собственост на щатния съветник на депутата от БСП Спас Панчев – Хинова, осъществява медицинския транспорт в общинската болница. Тя е назначена от прокуриста Мария Иванова, която е уволнила 7 шофьори в болницата, за да разчисти терена за „Трансбул”. Въпреки че мотивът за съкращенията е облечен в благовидна форма, че шофьорите не искали да работят на график и представяли много пътни листове, а фирмата, гравитираща към БСП, щяла да взема само 70 ст. на километър. Какви фактури се осребряват към фирмата, никой не знае и се отказват да ни бъдат предоставени.”, заяви по повод договора шефът на икономическата комисия към ОбС в Дупница Костадин Костадинов.