Авторът на една от най- четените книги в света „Целеустремен живот“- Рик Уорън пише в най-новата си статия, че ако искат да създадат успешен брак, вярващите трябва да избягват емоционално нестабилните хора.

По статистика около 80% от разводите се случват поради емоционални изблици от единия или от двамата партньори. При избор на потенциален съпруг (или съпруга съответно) обаче е добре да избягвате емоционално нестабилните хора – независимо колко добре изглеждат, колко са богати или колко са мили. И, разбира се, трябва да си изясните емоционалното състояние на вашия потенциален партньор преди да започнете дългосрочни и сериозни отношения с него/нея.

 

Следва кратък списък с признаците за емоционално здраве, на които трябва да обърнете внимание при общуването с другия пол:

 

  1. Търсете човек, който не дава изблик на неконтролируем гняв

Библията ясно казва: „Не дружи с гневливия; с припряния не общувай“ (Притчи 22:24). Неконтролираният гняв показва дълбока неувереност и ниска самооценка.

 

  1. Търсете човек, който не е заседнал в някаква зависимости

„Не прави компания на винопийците и чревоугодниците“ (Притчи 23:20). И въпреки че Библията тук упоменава само две зависимости, в света съществуват още много – и всички тях е добре да избягваме.

 

  1. Търсете човек, който не е пълен с огорчение

Огорчението е като отровата – пояжда човека жив. „Внимавайте да не би някой като горчив корен като изникне, да причини вреда, и чрез него да се заразят мнозина“ (Евреи 12:15).

 

  1. Търсете човек, който не е егоист

Себелюбието е причина №1 за всички конфликти в брака!

 

  1. Търсете човек, който не е алчен

„Користолюбивият ще донесе нечестива печалба за своя си дом“, казва Притчи 15:27. Алчният човек не се спира пред нищо, когато пожелае да има нещо. Много е възможно цял живот след това да живеете в дългове и заеми.

 

  1. Търсете щедър и добър човек

„Благотворната душа ще бъде наситена; а който пои, сам ще бъде напоен“, казва Притчи 11:25. И още: „Милостивият човек струва добро на себе си, а жестокият сам си причинява зло“ (11:17).

 

  1. Търсете човек, който винаги говори истината

Любовта се основава на доверие, а доверието винаги иска истината.

 

И не се притеснявайте – може би Ви се струва, че не можете да намерите човек, който да отговаря на всички критерии, изброени по-горе. Не е така. Бог ни дава словото Си, за да ни покаже, че е загрижен за нас – за това с кого ще изживеем живота си. Затова вместо да търсите „правилния“ човек, погледнете вътре в себе си и станете правилния човек – и Вашата половинка лесно ще Ви намери!

www.invictory.com