Поп Емил от Долна баня отслужи панихида за жертвите на тоталитарния режим в Самоков, присъстващи: Над 100 000 са убити само в лагера „Белене”

Зам.-министърът на културата Румен Димитров: Семейството ми е от Белчин, и ние сме потърпевши от репресиите

 

 

И в Самоков бяха почетени жертвите на тоталитарния режим. В тяхна памет в Самоков бе отслужена панихида в черквата „Покров Богородичен“. Събитието бе уважено от заместник-министъра на културата Румен Димитров. Сред присъстващите бяха Валентин Милушев и Спас Гърневски – депутати от ГЕРБ, Светлана Атанасова – председател на СДС-Самоков, Константин Панев, дойдоха десетки родственици на убитите от репресивния режим. Панихидата бе отслужена от отец Емил от Долна баня. „Над 100 000 души са убити само в лагера „Белене“, и то единствената им вина е била, че са достойни българи. Тези, които изравниха църквите със земята, днес непрекъснато са в храмовете. Бедна ни е мисълта какво е вършено в тези лагери. Никой не призна за престъпленията и никой не поиска прошка. Тази партия, която ограби българския народ, се преименува и не призна за престъпленията. Дано никога не допуснем миналото да се повтори“ – бяха част от думите на изказалите се по време на поклонението.

„Семейството ми е от тук, от Белчин. Баща ми, дядо ми, леля ми и вуйчо ми са от Самоков. Тук съм израснал. Фамилията ми е потърпевша от репресиите. Дядо ми беше свещеник. Прадядо ми е убит от комунистите. Баща ми също е убит от тях, инсценирана му е катастрофа. Когато бях дате, нищо не са ми казвали“ – сподели пред в. „Вяра“ заместник-министърът. „Това, което беше казано по време на панихидата днес, е истина. Комунистическият режим е човеконенавистен. Никога не бива да го забравяме и не бива да допускаме това да се случи отново. Колкото и да не ми се иска да се политизира тази тема, не е възможно, защото те дори не поискаха прошка“ – каза още Румен Димитров.

Той сподели, че идва често в Самоков, има братовчеди в града, сред които и Попангелови. Заместник-министър Румен Димитров е завършил актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Играл е на сцената на Варненския театър, в софийски театри, 17 години беше директор на Държавния пътуващ театър, беше съветник на комисията по култура в два поредни парламента. „Театъра го прибраха в Народния театър, за съжаление“ – сподели заместник-министър Димитров в отговор на въпроса какво се случи с Държавния пътуващ театър.

„Вече го няма. Имахме много добър актьорски състав. С добра продукция. Спретнаха една интрига. Аз бях предпоследният директор, последният директор – Валентин Балабанов, го закри“ – сподели още Димитров. „Непрекъснато ходя на театър, гледам много“ – каза той. От Самоков има хубави спомени, от времето, когато е бил режисьор в града. „Преди години бях режисьор на самоковския театрален състав в читалището. Поставихме много постановки и в читалището, и в Профсъюзния дом, и в ДНА-то. Театърът сега е в ресора ми. Театрите вече са много посещавани, защото подобриха значително репертоара си. Всички разбраха, че маркетингът е много важно нещо“ – бяха част от думите на заместник-министър Румен Димитров.

 

Марияна Вучова