С 20 000 лв. проучват разкопки в центъра на Кюстендил

Археологическата експозиция ще бъде оформена на 200 кв.
Разкпките вече започнаха.

Разкопките на обект „Галерия 2” в центъра на Кюстендил започнаха, съобщиха от регионалния музей в областния град. За пръв път откритите артефакти ще бъдат изложени върху същия терен и ще бъде оформена експозиция на открито на около 200 кв. метра. Работата ще продължи 2 месеца, като след това ще бъде замразен и продължен през следващата година, като до края на тази година проучването ще бъде върху една четвърт от тази площ. Той се намира в новия парк до художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора”. Проучванията са на терена на археологическо-архитектурния резерват “Пауталия-Велбъжд”, от който досега за двадесетина години са проучвани около 70 обекта. Средствата от 20 хиляди лева са осигурени от Министерството на културата и са част от Археологическо лято 2018 на Регионален исторически музей-Кюстендил.

“Постепенно при бъдещите проучвания ще можем да наредим пъзела по установяване на автентичността, урбанизацията, културата, бита, изобщо състоянието на древна Пауталия. Очаква се да открием вътрешна крепостна стена от периода на Ранновизантийската империя – началото на VI век. Ще може да разберем точната датировка на тази стена, както и причините за изграждането й. Възможно е да открием части и от различни архитектурни комплекси. Копаем на дълбочина 3-3,50 метра. Идеята на този обект е след проучването му да остане като атракция за туристите”, коментираха специалистите от музея.

Още два обекта са включени за проучване през Археологическо лято 2018 г. Единият е в село Долна Козница, където се проучва светилище на бог Арес, другият обект е на улица “Демокрация” в Кюстендил.

Краси Ценкова