Кметът Церовска хапна курбан за здраве в село на изселници, старата църква на Попово била взривена край язовира

Кметът на Перник Вяра Церовска посети събор в пернишкото село Витошко, където се чества Голяма Богородица по стар стил.

На събора се събират жителите и някогашните изселници от селото.
Историята на Витошко (Попово) е изключително вълнуваща и интересна. Селото не фигурира в списъците за населените места от 1953 г., когато жителите му били изселени, а земите и част от къщите му залети от водите на язовир „Студена”. Същата съдба сполетява и близкото село – Крапец.
Напуснали принудително бащините си огнища, хората от Попово и Крапец са заселени в гр. Перник, в непосредствена близост до новопостроения тогава металургичен завод “В. И. Ленин”. Едва след промените, в началото на 90-те години на миналия век, е създаден Инициативен комитет за връщане на земятa на изселените жители на Попово и възстановяване на селото. По тяхна инициатива е откопана старата църква при брега на язовира, по-рано разрушена, а впоследствие взривена и затрупана със земя. Направена е и организация за подновяването на традиционния селищен празник с курбан за Голема Богородица.
В началото празникът се чества от двете села Витошко и Крепец в местността Собора. През 1926 г. той е преместен от двама местни офицери пред сградата на някогашната кооперация.
През 1993 г. за пръв път от много години е честван празникът при храма „Успение на Пресвета Богородица“. Оттогава насам старата традиция е подновена и през последните години празникът на селото се прави на площада пред сградата на някогашната кооперация на Попово.