Леярят Сотир Велчев свари 23 овце и две крави в 27 казана за курбана в Драгушиново, раздадоха рекордните 350 порции

Един от най-атрактивните помощници – Джибути: В България съм №1 по приготвянето на рачници

Кметът на самоковското село Г. Хаджийски: Над 50 души се включиха в приготовлението на курбана

Събор за Успение Богородично в Драгушиново събра стотици местни хора и гости на селото. Известният майстор на рачниците – Джибути, помогна за вкусния курбан. Бяха раздадени 350 порци.

„Съборът в нашето село от години се прави последната събота на месец август. Всички така го знаят. Почита се света Богородица“ – сподели отец Петър Стоименов. Той освети курбана в църквата на Драгушиново „Св. Теодор Тирон“ и благослови за здраве всички, дошли на службата. Кметът на селото Георги Хаджийски посрещаше гости и организираше раздаването на курбана. „Правим го, за да почетем света Богородица и за здраве и успехи на селото. Благодаря на приятелите на село Драгушиново, които дариха средства за курбана, благодаря от сърце на всички, които помогнаха. Много хора, около 50 души, се включиха в подготовката за курбана. В петък вечерта след работа дойдоха тука, в двора на черквата, много млади хора“ – сподели пред в. “Вяра“ кметът Георги Хаджийски.

Курбанът беше приготвян няколко дни под вещото ръководство на главния готвач Сотир Велчев, известен в Самоков с прякора Соте. В 27-те казана Сотир и помощниците му, сред които бяха Стефан, Пепи Дитов, Ради Дитов, Джибути и много други, завряха 675 кг зеленчуци, 135 кг моркови, 216 кг домати, 216 кг лук, месото от две крави и 23 овце, плюс много подправки и над 100 връзки магданоз. „Рецептата се предава от кмет на кмет, има и тайна съставка“ – сподели с намигане кметът Хаджийски.

Соте е готавач от 23 години, иначе е леяр по професия, а преди години работил в Радиозавода в Самоков. След това се запалил по кухнята. Изкарал курсове в София. „Няма трудна манджа, стига да имаш желание“ – казва Сотир Велчев. Няма и гозба, която да не обича да готви. Главен готвач на събора в Драгушиново е от три години.

Един от най-атрактивните му помощници беше Джибути. Той от цели 42 години готви курбана в родното си село и твърди, че най-важно е настроението. Джибути е електротехник, но най-важното е, че е ненадминат в България в приготвянето на рачници. Драгушиново е единственото село, в което за Тодоровден отколе се правят рачници. „Рачникът ми е стихията“ – засмян до уши заяви Джибути и бързо строи за снимка племенника си Нешко и майка му Лили.

„Много добра организация е напривил кметът ни Георги Хаджийски, даже има списъци на вратите на черквата и всеки знае откъде да си вземе курбана“ – похвали кмета на Драгушиново К. Гъркова. „Евала на нашия кмет, на другите кметове глас не им се чува на сесии, а нашият ни защитава, требва повече да му помагат властите“ – коментираха хората на събора. „Още преди да се внесе компиро от Америка, ние вече сме правили курбани с картофи. И най-много щъркели си имаме, и т.н… Абе, хубаво ни е селото, ама и с много проблеми, сметище, сметища, а и е близо до ромските махали на Самоков и имаме много проблеми“ – признаха още драгушинци.

Марияна Вучова