Полицията разследва чия собственост е фабриката, бълвала нелегални цигари на летището край Сапарева баня: Произвеждани са 100 000 кутии дневно

Кръгът „Рила спорт” има 138,8 дка в землището на село Крайници, в района на летището, преди година жители на Сапарева баня попитаха: Бившият военен министър В. Близнаков е продавал по 1,8 евро за кв. м, има ли прокуратура?!

 

Полицията разплита кой стои зад контрабандната фабрика за цигари, разбита от криминалисти от Дупница и Пловдив. Разследващите издирват собственика на имота.

Борислав Динев

Акцията се е провела на територията на Дупница, Сапарева баня, Горна Оряховица и Тутракан, съобщиха от МВР. Цигарите са произвеждани в цехове, които бълвали на черния пазар по 100 000 кутии дневно. Прокуратурата обвини 23-ма за производство и укриване на цигари. За това престъпление законодателят предвижда до 8 години затвор.

Веселин Близнаков

Иззети са общо 42 тона тютюн на стойност близо 7 000 000 лева, 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 500 000 лева. Конфискувани са всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила. Спрямо четирима от обвиняемите са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19 обвиняеми с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа.

Янко Кирилов

Пред „Вяра” полицейският шеф Борислав Динев заяви, че във фабриката на летището край Сапарева баня се натъкнали на страшна мизерия. Всички работници във фабриката са от Пловдив. „Не сме стигнали до собственика на базата, препродавана е многократно, има и сключени договори за наем”, обясни Динев.

Имотът на военното министерство е продаван на парчета през годините и все още не се знае официално кой е собственикът на сградата, в която е открит нелегалният завод. Допреди известно време тя е стопанисвана от фирма “Рила спорт” със собственици личният гард на Пламен Галев – Янко Кирилов Янков, и Ивайло Георгиев Иванов. Сградата е продадена преди около година.

Пред „Вяра” Янко Янков отрече да има фабрика за цигари и дори заяви, че изобщо не е знаел за съществуването на такава около Сапарева баня.

Според източници кръгът „Рила спорт” има 138,8 дка в землището на село Крайници, т.е. летището. Имотът беше собственост на Министерството на отбраната и мина в ръцете на „Рила спорт” през 2006 г. за 510 000 лв. без ДДС чрез търг с тайно наддаване. Фирмата има и 136,5 дка с 11 сгради в землището на село Сапарево. Основател на дружеството е Георги Велчев, брат на бившия финансов министър от НДСВ Милен Велчев.

Припомняме публикация на в. „Вяра” от март 2017 г., че 13,8 хектара от бивше летище до Сапарева баня е продал военният министър от НДСВ в предишно правителство Веселин Близнаков за по 1,8 евро за кв. м. Тогава жителите на Сапарева баня попитаха: „Докъде стигна разследването”. „Защо прокуратурата мълчи, ще се намери ли прокурор, който да развали скандалната сделка”, питаха тогава в писмо до вестник ВЯРА жители на Сапарева баня.
Според еколога от „Зелени Балкани“ Константин Дичев малко преди сделката, на фирмата „Маунт форест“ били продадени още 13,6 хектара по 3,6 евро на квадрат, които веднага били препродадени на „Рила спорт“ на същата цена. Дичев твърди, че реалната цена по това време е била 60 евро на кв. м, а след получаване на земята компанията я ипотекирала за 4 пъти повече пари от дадените на МО.
“Ноември и декември 2006 г. министърът на отбраната Веселин Близнаков подарява с фиктивен търг на близката до Георги Велчев и брат му Милен Велчев офшорка „Рила спорт“ 271,4 дка военен имот в Рила с право на строеж”, пише още в сигнала до прокуратурата тогава. Дичев съобщава и за неизгодна заменка на 200 декара гори в Рила, извършена между община Сапарева баня и „Рила спорт“. „Сделката бе проверявана вече няколко пъти. Съгласен съм да върнем земята на държавата, а тя да ни върне парите даже и без лихвите“, коментира тогава собственикът на „Рила спорт“ Тихомир Трендафилов. Той твърди, че теренът е купен за завод за екологични сглобяеми къщички, но пропаднал. Според Трендафилов с Георги Велчев били познати, но нямали общ бизнес, а с бившия финансов министър Милен Велчев се бил виждал 2-3 пъти.
“Нито аз, нито брат ми сме имали, имаме или ще имаме нещо общо със споменатата фирма”, заявява самият Велчев.
2 военни имота е продала агенция „Държавна собственост“ на МО през 2006 г., съобщиха от ведомството. Първият от 138,8 дка в землището на с. Крайници, Кюстендилско, е продаден на „Рила спорт“ ООД за 510 хил. лв. без ДДС. Вторият имот от 136,5 дка с 11 сгради в землището на с. Сапарева баня е продаден за 1,1 млн. лв. без ДДС на „Маунт форест“ ООД.
И в двата случая имало търгове с тайно наддаване.

Очаквайте още разкрития около терените, на които бе разбита незаконната фабрика за цигари при летището край Сапарева баня.

Четете още

 

https://viaranews.com/?p=279028

Шефът на полицията в Дупница: Установена е незаконна фабрика за цигари на летището край Сапарева баня, няма задържани от района