Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря днес с председателя на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев. Това съобщиха от външното ведомство.

На срещата присъстваха още зам.-председателят на камарата – инж. Калин Пешов, и изпълнителният директор инж. Мирослав Мазнев. Министър Захариева и представителите на строителната камара у нас обсъдиха възможностите как да се популяризира още по-активно българската икономика и бизнес в чужбина чрез дипломатическите представителства, привличането на българска работна ръка обратно в страната, както и предприетите действия от страна на държавата за улесняване на процеса за получаване на разрешение за престой в България с цел работа на лица от български произход от съседни страни.

Екатерина Захариева подчерта, че основен елемент от дейността на българската дипломатическа служба е да популяризира както икономиката на страната сред другите държави – членки на Европейския съюз, така и да предоставя информация за инвестиции тук.

„Вярвам, че българските дипломати трябва да работят в услуга на българската икономика. Много е важно да имаме търговско-икономически представители в посолствата, за да може бързо да се установяват контакти между отделните браншове в сектора“, изтъкна първият дипломат на страната.

Вицепремиерът допълни, че освен търсенето на пазар за българските фирми в чужбина друг голям проблем е липсата на квалифицирана работна ръка за икономиката.

„Трябва да обединим усилията си и да разработим единна концепция и кампания за това как да върнем нашите работници в България. Изключително важно е да популяризираме положителните страни на държавата и хората да знаят колко много добри неща се случват и тук“, посочи още министър Захариева.

Представителите на Камарата на строителите се обърнаха с молба към министър Захариева и Министерството на външните работи да поискат от търговските ни представителства във водещите държави в ЕС в строителния бранш информация за местното законодателство в страната в тази област.

„Ние искаме да се запознаем с правителствените визии на държавите в съюза и да вървим в една обща посока, а също така и да пренесем добрите практики“, каза инженер Терзиев.

Двете страни се обединиха около идеята да си сътрудничат в разработването на обща кампания за привличането на български работници от чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

novini.bg