Любен Каменов спечели Планинско изкачване Осогово 2018 край Кюстендил, постави нов рекорд пред 5000 души публика

Стефан Стоев и Юлиян Телийски допълниха челната тройка, кюстендилците Кирил Величков и Васил Тодоров сред призьорите, над 5000 зрители окупираха Осоговския балкан

 

Многократният шампион на България Любен Каменов (Каменов Рали Тим) с „Мицубиши Лансър Ево 8”, НС1, спечели Планинско изкачване Осогово 2018 край Кюстендил.

Панагюрецът имаше цялостна доминация и спечели и петте манша в Осоговската планина – три в тренировките и две в същинската надпревара. Той записа и нов рекорд на 5-километровото трасе от с. Богослов до местността Студен кладенец.

 

Каменов събра общото време от двете качвания 5:13.33 мин., което е със 7.86 сек по-добро от времето на шампиона на НС3 за 2017 г. Стефан Стоев от „АРА Моторспорт”, с автомобил „EF10 Силвър Кар”, който събра и погледите на зрителите.

Трети, на 10.71 сек от победителя, е триумфиралият преди година на това трасе и действащ шампион в планинските изкачвания Юлиян Телийски от „Дунев Рейсинг” с „Мицубиши Лансър Ево 9”. Лидерът в шампионата Христо Манолов с „Мицубиши Лансър Ево 9” остана 4-ти.

Пети в общото класиране и първи в клас HC2 стана Ивелин Йотков (Грийн Фокс Моторспорт, БМВ Е30). По този начин той си осигури титлата в класа кръг преди края на сезона. Шести се нареди Йордан Тодоров със „Ситроен Саксо”, който е първи в HC3. В този клас третата позиция спечели състезаващият се за клуб “ДИАМО” (Благоевград) кюстендилец Васил Тодоров с „Опел Астра”. Той зае 13-ата позиция в общото класиране.

Най-добър в HC4 бе кюстендилецът Кирил Величков с „Хонда CRX” от „Проспийд”, но с второто си място Александър Димитров (Грийн Фокс Моторспорт, Ситроен Саксо) си осигури короната в своя клас. Величков се нареди и седми в крайното класиране.

В RC4 победител е Димитър Божилов със „Ситроен Саксо”, следван от Динко Иванов от АСК-Стара Загора със „Ситроен C2 R2”, който имаше проблеми със скоростната кутия.

Още двама кюстендилски пилоти участваха в надпреварата – Ясен Николов и Марин Ледеров, които се класираха съответно на 17-о и 19-о място.

50 пилоти, сред които една дама – Таня Куртева, бяха допуснати до 6-ия кръг от Националния шампионат. Тя получи и букет за нейното единствено участие от зам.-кмета на община Кюстендил Светослав Василев.

Планинско изкачване Осогово бе официално открито от кмета на община Кюстендил и председател на Организационния комитет Петър Паунов.

„Кюстендил е щастлив да ви посрещне и се надявам, че ще се насладите на едни победни емоции. Успех на всички!”, заяви Паунов.

Пилотите бяха приветствани от Георги Стоянов от основния организатор клуб „ДИАМО”-Благоевград: „Когато виждам толкова много пилоти, дошли тук с огромно желание да покажат своето майсторство, мога само да кажа: благодаря ви, хубав уикенд и най- добрият да победи!”.

Гости  на откриването бяха  зам.-директорът на ОД МВР- Кюстендил Веско Рангачев и новоизбраният председател на БФАС Калоян Станчев, който заяви: „Чудесен ден, времето е прекрасно, всичко е във вас, да дадете най-доброто от себе си. Благодаря на общината и полицията за създадената организация. Безаварийно, дайте цялата газ. Успех на всички!”.

Надпреварата завършиха по една или друга техническа причина 44-ма пилоти, като инциденти за радост нямаше. Сред отпадналите бе и Пламен Камбуров, който получи проблем в автомобила си „Мицубиши Лансър Ево 9”.

Над 5000 зрители станаха съпричастни на изключително интересната надпревара. Те окупираха Осоговския балкан и се насладиха на майсторството на участниците на четири колела.

Краси Ценкова