Самсон и Далила

Любовни съвети от Библията – трябва взаимно да си помагаме, за да можем да се справим с живота

 

Светото писание като наръчник по любовните работи – това звучи доста невероятно. Но май не е. Макар шестата заповед да гласи „Не прелюбодействай“, библейските любовни двойки могат да ни понаучат на някои неща.

 

Самсон и Далила

Самсон, еврейският предводител, все се влюбвал в неподходящи жени – в недостижимите, в невярващите. Този герой, притежавал според легендата необикновена сила, търси всъщност топлина и любов. И се надява да ги намери при красивата Далила. Но в действителност тя се опитва само да узнае тайната на неговата сила – и узнала я, с предателството си го осъжда на гибел. Грешката на Самсон е, че си избира неподходяща партньорка. В любовта търси завоеванието, победата, за която другите ще му завиждат – и пропуска да забележи дали избраницата му го обича или поне дали става за него. В избора си той залага на привличането – то е важно за него.

Мария и Йосиф

Мария и Йосиф

Когато Йосиф узнава, че Мария очаква дете, незабавно му става ясно: то не може да е от него. Иска да развали годежа. Само че „проспива“ случая. В съня го осенява просветление: всичко става по Божия план и той е длъжен да се довери на този план. Остава при Мария и става част от най-известното семейство на всички времена.  Темата на Йосиф и Мария е тази за доверието в отношенията. Някои постъпки, изявления, реакции на партньора могат да ни смутят и объркат. Често това са дреболии, да речем: „Жена ми пак пуши скришом – сигурно върши тайно и други неща“. Или пък: „Защо мъжът ми никога не ми е признал, че има извънбрачно дете?“. Всяка разкрита тайна разтърсва доверието ни. Но по-добре е да приемем, че макар и да живеят заедно, двама души не само се отнасят по различен начин към тайните си, а и по различному остават загадъчни и неразбираеми един за друг. Партньорът ни винаги може да ни изненада. Но точно по тази причина и връзката ни с него остава вълнуваща. Отвреме-навреме не е лошо да се доверяваме на любовта в аванс. А за да се предпазим от лоши изненади, нека си имаме едно наум: партньорът ни не бива да е единственият човек, комуто се доверяваме. Добре, че съществуват приятелите. И Господ-Бог.

Адам и Ева

Адам и Ева

 

Те са първата любовна двойка на сътворението. Но защо Господ е създал мъжа и жената като двойка? За да правим добър секс? Или пък за да се размножаваме? Съвсем не, черно на бяло е казано: „Не е добре за човека да бъде сам; ще му създам подходящ помощник“. И така Господ сътворил мъжа и жената „по свой образ и подобие“. Първата двойка е един вид първообраз, сочещ смисъла на партньорството – особено за по-зрели двойки, при които влюбеността, сексът и децата вече не са носещи стълбове на отношенията. Трябва взаимно да си помагаме, за да можем да се справим с живота, за да го направим по-добър и да му се наслаждаваме. Успеем ли да изгладим противоречията и различията си, ставаме по-силни, придобиваме повече възможности, ставаме едва ли не „богоподобни“. Така Адам и Ева са не просто сборът от едно плюс едно: те въплъщават голямата сила на любовта. dw.com