Нинова: Борисов е виновникът за трагедиите по пътищата, да подаде оставка

Корнелия Нинова

Трябва да спрем тази война по пътищата, в която се избиваме. Политиците говорят, прехвърлят се отговорности, но трябва да е ясно, че виновникът за такива ситуации е само един – правителството на Бойко Борисов и той персонално. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Novini.bg

Гордостта на премиера – магистралите, са може би най-голямата кражба в държавата, конкурирайки се с кражбите в санирането. Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек. Сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата. Невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов. Обръщаме се към всички хора, българи, че това просто не може да продължава повече така. Чувам днес колеги поискали да се извадят всички договори на фирма “Трейс”, добре, да ги извадим. Но една фирма ще бъде подменена с друга. Това е моделът на прехода. Ще се смени тази фирма с друга, ще понесе някой отговорност на ниските равнища, но моделът остава. Затова нашият призив към всички здравомислещи хора – да се съберем и да сложим край на този модел, който вече убива невинни българи, не само краде от хляба ни, заяви Нинова.

Пределно ясно е вече, че трябва да се поеме и конкретна политическа отговорност. Има ли смелост премиерът, както до вчера казваше: “Аз строя пътища и магистрали”, да излезе сега и да каже: “Аз строя пътища и магистрали така, че вие загивате по тях”, или пак ще си измият ръцете с някой – шеф на агенция, фирма и т.н., посочи социалистката.

Системно и последователно Бойко Борисов руши институциите и смята, че той може да бъде и съд, и прокуратура, всичко. В случая със Силистар премиерът си позволи да нареди кмет да не изпълни решение на Общински съвет, което е абсурд в една правова държава. Ние няма да оставим нещата така. Съветниците на БСП гласуваха против това решение. Внасяме в Административния съд жалба  – искаме съдът да спре това решение. Това е единственото правово и демократично решение в случая, каза Корнелия Нинова.

Проблемът е, че хората, които са политическата класа на България, така правят законите, че фирмите и политиците, които крадат заедно, да не могат да бъдат хванати. Трябва да се спре с модела в политиката да се търсят виновни в предишните. Стига на това, не на тези политици и тези фирми, които се договарят, крадат си и са безнаказани 29 години. Няма наши и няма ваши. Ножът е опрял до кокала за спасяването на държавата, а не до прехвърляне на партийни отговорности от един на друг, подчерта лидерът на БСП.

Социалистите бяха помолени да коментират информацията, че пътят край Своге е ремонтиран по време на кабинета “Орешарски” и пуснат без Акт 16. Депутатът Георги Свиленски посочи, че проблемът не е в строителя, а в цената, която се дава на този строител, за да направи този път. По думите му, когато даваш пари като за 5 см асфалт, няма как строителят да ти сложи 14 см. Тези обществени поръчки са сключени през 2011 г. и тогава върнете кой е бил министър-председател, кой е бил министър и кой е сключил договора, всичко друго е изпълнение на този договор, добави Свиленски. Пътят е пуснат през декември 2016 г., вижте кой е бил министър и министър-председател, добави той.

Ако има виновни от правителството на Орешарски, да си понесат отговорността, коментира и заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Ако има виновни от АПИ преди правителството на Орешарски, да си понесат отговорността, призова той. Ако има виновни сега, които след десетките сигнали играят тенис, вместо да работят, да си понесат отговорността, добави Добрев. Той посочи, че български фирми строят и в други страни и там строят качествено. Причината не е в този, който строи, а в този който го проверява, коментира Добрев.

На въпрос дали има политическа намеса от БСП да се прикрие случаят с бащата на президента в Хасково, Кирил Добрев коментира, че по-евтина филмова продукция скоро не бил гледал. “Как някой от ръководството ще принуди министъра, на когото всеки ден му искаме оставката, да прикрие случая? Аз не мога да си го представя”, каза заместник-председателят на БСП. Има видео от инцидента, както МВР каза – “с тротонетката”, всъщност това е триколка, но пък нямаме видео от правителственото трасе, където беше убит Петър Христов, коментира още Добрев. Според него такива знакови убийства трябва да вълнуват министър Радев и министерството далеч повече отколкото един нелеп случай.

Попитана дали БСП ще внесе нов вот на недоверие, тя обясни, че преди началото на новия парламентарен сезон левицата ще събере парламентарната група и ще бъде взето решение какви ходове ще предприемат оттук нататък. Искаме оставки – наглостта стига дотам да кажат “виновен е Станишев, Орешарски и някой друг по веригата”. Оставки на министри вече е най-малкото, става въпрос за оставка на цялото правителство, заяви Нинова.