Кюстендилци плакаха пред чудотворното копие на Богородица,  отец Генадий Генадиев: Лекува хората от тежки болести, отговаря веднага на искрените молитви

Кметът Петър Паунов и семейството му посрещнаха иконата „Скоропослушница”, която бе докарана с ескорт от украински попове

 

Десетки миряни с надежда и сълзи в очите си посрещнаха чудотворното копие на светогорската богородична икона „Скоропослушница” в Кюстендил. Хора на различна възраст бяха изпълнили двора на катедралния храм „Свето Успение Богородично” в очакване на светинята.

„Тя ще остане при нас до неделя, 9 септември. За никого не е тайна и чудотворната й сила. Неслучайно носи името „Скоропослушница“, тъй като се отзовава бързо на молитвите на хората. Помогнала е на много миряни да се излекуват от тежки болести, надявам се да помогне и на кюстендилци“, коментира архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия отец Генадий Генадиев.

Тържествен камбанен звън извести пристигането на иконата в областния град. Копието на иконата бе докарано от столицата, като в транспортирането му участваха украински свещеници, както и божи служители от Кюстендилско. Те бяха посрещнати от кмета на община Кюстендил Петър Паунов, който бе със своето семейство.

Чудотворната икона „Скоропослушница” е в България от 3 март, като преди това е била в Русенска и Варненска епархия, уточни 23- годишният отец Владимир от Украйна, който е неотлъчно до иконата от пристигането й в нашата страна.

След внасянето на светинята в храма хората мълчаливо се наредиха на опашка в очакване да целунат и докоснат светогорската богородична икона „Скоропослушница” за излечение на най- близките.

Иконата е зографисана в Света гора на Атон през 1893 година в манастира „Свети Пантелеймон” и е осветена в Дохиарската обител, където още през 10-и век се е прочул оригиналът на чудотворната икона „Скоропослушница“. До 1915 година иконата е била на Атон в светата обител, а през 1915 г. братята от манастира “Св. Пантелеймон” подарили иконата на новопостроения храм “Св. Александър Невски” в град Ананиев, Украйна.