Книгата “Дракончето в мен” на кюстендилеца Михаил Калдъръмов влиза в учебната програма за 4-ти клас

Михаил Калдъръмов

Творбата има няколко номинации за приз в жанра “Поезия за деца”

Книгата за деца “Дракончето в мен” на кюстендилския поет Михаил Калдъръмов е включена в учебната програма за 4-ти клас за новата учебна година. Това сподели авторът, позовавайки се на информация на издателство “Просвета”. Творбата има и няколко номинации за приз в жанра “Поезия за деца” сред издателите и критиката. Калдъръмов е бивш директор на художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил. Интересна е историята за написването на тази книга. Поетът споделя, че тя е за неговата внучка – малко момиче, заминало с родителите си в далечна Малайзия.

“Почти всяка вечер си говоря с нея по скайпа. Така се родиха историите за дракони, крокодили, маймуни, падащи от небето риби и за какво ли още не. Даже има и една история с шарени топки, в която прелита пиленцето Жълтурко. Всичко това е разказано с много любов, с много смях и настроение”, допълва още Калдъръмов.

Авторът се радва, че “Дракончето в мен” ще се изучава и в клас. “Това е едно признание за мен”, казва той. Михаил Калдъръмов е автор на седем поетични книги, сред които „Поезия привечер“, „Запалената свещ напомня“, „Свободата на гладните“, „Бездна“, „Пресъхва ден, извира нощ“. Книгата му „Свободата на гладните“ е притежание на националните библиотеки в Париж, Лондон, Москва и Ню Йорк.

Носител е на редица награди от национални литературни конкурси. След няколко премиери в страната сборникът му с импресии „Почит към Майстора“ бе представен в Българския културен институт в Братислава. Импресиите му за Майстора са преведени на английски език.