Кюстендилският бизнесмен Сашо Кръстев извади 64 350 лв. за  ромската къпалня, заможните клиенти киснат във ВИП вани

Сашо Кръстев

Общината в Кюстендил продаде на търг единствената обществена баня в 12-хилядния ромски кв. „Изток”. На търга за наддаване са се явили двама кандидати – бизнесменът от квартала Сашо Кръстев, който е и досегашен наемател на комплекса, и дружество от Пловдив. Победител стана ромският общественик Сашо Кръстев, който даде малко над 64 хил. лева.

Лицензиран оценител определи първоначалната цена на комплекса с две отделения – мъжко и женско, с по 8 душа, на 64 350 лева. За толкова бе спечелена, казаха от комисията по наддаването.

В последните 3 години и до обявяването на търга Кръстев държеше под наем обекта по договор за 5 години и е създал комфорт и всички удобства, дори има оформено VIP отделение с вани за по- заможни клиенти.

Ромската баня е на площ от 239 кв. метра, на един етаж. Открита бе тържествено с рязане на лента и водосвет на 29 февруари 2008 г. при управлението на Тройната коалиция. Поради въведена такса “вход” за банята повечето роми предпочитаха да се къпят с канчета и с кофа с минералната вода, която караха с каруци от чешмите по града. Тази практика продължава и до днес. Но все повече, живеещи в кв. „Изток”, предпочитат обществената баня, която вече става частна.

В края на месец юни освен приватизацията на ромската баня общинските съветници гласуваха да бъде продадено на търг и бившето барище на булевард „Дондуков”, като приватизационната оценка на имота е 156 750 лева. На този етап няма желаещи да го закупят.

Банята в кв. „Изток”