Тройно убийство шокира Самоков! Изоставеният Иван простреля Венета и 2 деца, гръмна се в главата!

Иван и Венета

Комисар Николай Спасов: Стрелецът вероятно е бивш пожарникар, притежавал е законно оръжие

Самоковци: Венета работеше като чистачка, разведена е, първият й мъж е от Дупница, беше трудолюбива и красива

Полицията дежуреше на няколко места, включително и в Спешна помощ.

Четворна смърт потресе жестоко Самоков. Кървавата драма се разигра около 13,30 следобед в Самоков, след като фатални изстрели покосиха жена и две деца. Стрелецът Иван покоси с куршуми бившата си половинка Венета, сина й и племенника й в Сaмоков след семеен скандал на улица „Люляк“, съобщиха от пресцентъра на МВР. На адреса незабавно са били изпратени служители на РУ-Самоков и Спешна помощ, които установили смъртта на Венета и 15-годишно дете. Другото дете, което е на 12 години, е било настанено в болницата в Самоков, където по-късно е починало. По първоначални данни се касае за битов скандал. Тялото на стрелеца Иван, който се е самоубил след престъплението, е намерено минути след 15 часа в местността Щъркелово гнездо.

Заради драматичното убийство целият Самоков бе окупиран от полиция. Около къщата, в която се разигра кървавата драма, имаше тълпи от роми и полицейски коли. Според слуховете стрелецът бил действащ полицай в София, други твърдят, че е работил като пожарникар. „Най-вероятно извършителят на тройното убийство в Самоков е бивш пожарникар, той е притежавал законно оръжие”, каза комисар Николай Спасов, директор на ОДМВР – София, по време на брифинг във връзка с тройното убийство в Самоков. „На място е установено, че две лица са починали, а другото с тежка рана в областта на главата, като впоследствие в болницата е починало“, коментира комисар Спасов. Той поясни, че незабавно са започнати оперативно-издирвателни мероприятия. „Около 14,40 се получава сигнал за местност Щъркелово гнездо, където е открито лице, което е простреляно, най-вероятно се е самопрострелял. На място също се извършват процесуално-следствени действия. Предстоят множество експертизи“, обясни комисар Спасов. На въпрос дали извършителят е стрелял със законно притежаван пистолет „Макаров“, директорът на ОДМВР обясни, че най-вероятно оръжието е законно притежавано. „Почваме доста експертизи, изследвания на механизма, начина на извършването, за да можем да бъдем конкретни и да докажем деянието“, обясни още комисар Спасов. Той уточни, че до момента се знае за заподозрения, че работи в градския транспорт в София и най-вероятно е пенсионер. Най-вероятно е бивш пожарникар. Мотивът е битов семеен скандал“, обясни той и допълни, че има множество свидетели, които в момента се разпитват.

„Нещата в Самоков са под контрол и не бива да има никакви притеснения за ескалиране на социално напрежение”, каза началникът на РУ-Самоков гл. инсп. Васил Попов по време на брифинг във връзка с тройното убийство в Самоков. В отговор на въпрос дали има опасност от размирици заради струпване на роми в махалата, гл. инспектор Васил Попов отговори, че нещата са под контрол. Във връзка с тройното убийство в Самоков той поясни, че е извършена проверка, считана от 1 януари 2015 г. до днешна дата. По думите му тя показва, че по никакъв повод не са постъпвали сигнали от пострадалата жена.

Застреляната Венета е на 33 години. Тя се развела преди шест години, първият й мъж бил от Дупница. Двамата имали син, твърдят самоковци. „Венета дойде в Самоков след развода. След това живееше с друг мъж от София. Преди няколко дни го напуснала и се прибрала в родната си къща в Самоков, при своите родители и семейството на брат й. Венета е работила в София като чистачка. Мъжът, с когото е съжителствала, никога досега не е идвал в Самоков и никой не го познавал. Венета била много красива и трудолюбива”, споделят хора от махалата.

Според едната версия мъжът, с когото е живяла в София в последните години, нахлул в дома й, застрелял я в стаята, в която е била, после застрелял и 15-годишния й племенник – син на брат й. Ранил и нейния син, който е на 12 години. Детето било простреляно в слепоочието, куршумът минал отзад и минути след това в Спешна помощ е починало.

Медиците се бориха часове наред, за да спасят живота на сина й. Той бил докаран в болницата все още жив, но минути след това е издъхнал. Дворът на болницата в Самоков, пред Спешна помощ, беше пълен с опечалените роднини на убитите. Полицията дежуреше на няколко места, включително и в Спешна помощ.

Според непотвърдена информация сряда е бил първият работен ден след лятната отпуска за кмета на Самоков Владимир Георгиев. Все още изявление от него или от някой от заместниците му няма. „Самоков става все по-неспокоен град“ – коментираха самоковци, възмутени и изплашени от масовото убийство. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава под наблюдението на Софийската окръжна прокуратура.

Васил Попов