Дъщерята на певицата Паунка Панчева – Анета, дари 2200 лв. за разпадащия се храм в Дяково, клисарката Недялка нагости над 200 души с курбан

Празникът Малка Богородица събра рекорден брой вярващи в църквата „Рождество Богородично”, в която вече има ток

Архиерейският наместник Георги Паликарски: Храмът се нуждае от основен ремонт, гредите на покрива са изгнили

Илиян Зафиров, Ради Димитров, Соня и Петър Кралеви, Трендафил Заров помагаха за чорбата

 

С изгнил покрив черквата в Дяково посрещна рекорден брой вярващи за храмовия празник Рождество Богородично. Празникът предизвика небивал интерес към дупнишкото село, където в последните 30-ина години на Малка Богородица се провежда и съборът на населеното място. По традиция живеещи в селото и техни близки, пръснали се по близките градове, се събраха в храма, където бе отслужена литургия и бе раздаден курбан за здраве. Различното бе, че тази година имаше много повече хора. „Никога досега на 8 септември не е имало толкова много народ. Дошли са и доста млади хора, някои са довели и децата си”, коментираха с радост местните. Придобивката е електрифицирането на черквата, строена по подобие на храма „Св. св. Кирил и Методий” до Роженския манастир, по проект, подарен от известния революционер Яне Сандански. За съжаление и тази година сред основните теми бе разрухата на църквата, забелязвана както по фасадата, така и в интериора – с пробит таван, паднала мазилка, изгнили греди.

„Бях обещал да измажем местата, където е паднала мазилката на тавана, и да обновим черквата. Започнахме ремонта, дойдоха работници от една фирма от село Джерман, но видяха, че гредите на покрива са изгнили и всичко показва, че този храм се нуждае от един капитален ремонт. Затова спряхме. Можем обаче да се похвалим, че вече имаме ток. Това беше единственият храм в Дупнишка духовна околия, който нямаше електричество”, каза в проповедта си архиерейският наместник Георги Паликарски, който отбеляза, че има кръвна връзка със селото, откъдето е била неговата баба. Заради все по-влошаващото се състояние на църквата, която от години се руши, свещеникът призова присъстващите да даряват средства, за да се спаси храмът. „Братя и сестри, всеки един от нас трябва да даде своята лепта, защото трябва да се направи ремонт на този храм. Аз поемам щафетата да направим ремонта и храмът да добие достолепието, което е имал в началото, когато е освещаван. Погледнете колко е величествен храмът, царските икони, иконостасът, изкачете се по стълбите, за да видите каква гледка се открива. Неописуема е обаче и разрухата, която е понесла църквата от течовете от покрива. Затова наистина трябва да се стегнем и да си възстановим храма”, допълни Паликарски. Архиерейският уточни, че керемидите са сменени, течовете вече са спрени, но предстои още много работа. „Започваме от камбанарията. Надявам се да успеем и да сменим кубето с позлатено, както направихме в дупнишката черква „Покров на св. Богородица”. Този храм заслужава една хубава камбанария с едно хубаво кубе. В момента разполагаме с 2200 лв., дарени са от дъщерята на певицата Паунка Панчева – Анета Панчева. Чувам, че арендаторите щели да дадат, но засега средствата са това. С тях започваме, ще търсим помощ и от Дирекцията по вероизповеданията, и от хората, ще работим на етапи, според това как позволява времето, ще сменим и дограмата с ПВЦ, за да стане черквата наистина достолепна. През 2020-а се навършват 90 г. от изграждането на храма, може и владика да поканим за празника, за да стане литургията още по-тържествена”, обясни още Георги Паликарски.

За празника бяха приготвени над 200 порции курбан от овче месо, приготвен от клисарката на катедралния храм „Св. Георги Победоносец” в Дупница – Недялка. Сред главните й помощници бяха Илиян Зафиров, Ради Димитров, Соня и Петър Кралеви, Трендафил Заров. Хората се наредиха на опашка под внезапно изсипалия се дъжд, за да си занесат от благословената чорба. За обичайното тържество на площада имаше жива музика.

Тази година Малка Богородица събра в черквата много хора.

Архиерейският наместник Георги Паликарски отслужи празничната литургия.

Храмът продължава да се руши.

Моменти от празника