Детската учителка Станислава Василева оглави читалищното настоятелство в Джерман

Секретарят на читалището Пантелина Караманска с деца самодейци и получени грамоти от фестивал

Секретарят Пантелина Караманска: Оцеляваме напук на кризата, гордеем се със златната маска и златния медал на кукерите от „Сурва” и „Сирница”

Момент от събранието – от ляво надясно юристката Мая Георгиева, Анелия Граховска и кметът на Джерман Ангел Цветков

Присъстващите на събранието единодушно избраха новото читалищно ръководство.

Ново ръководство има читалището в дупнишкото село Джерман. На отчетно-изборното събрание, провело се на 7-и т.м., единодушно бяха избрани нови читалищно настоятелство и проверителна комисия, които ще оглавяват единствената културна институция в селото през следващите 3 години. За председател бе избрана Станислава Василева – учителка в местната детска градина „Мечта”. В настоятелството на НЧ „Пробуда 1926” са и четирима членове – Анелия Граховска -секретарка в кметството на селото и касиер-счетоводителя към читалището, Аделина Даскалова, Вася Андонова и Вероника Станоева. Проверителната комисия е с председател Ваня Иванова, като в състава й са Албена Шомева и Марина Георгиева.

Читалището оцелява напук на кризата и стагнацията. В годините сме имали много повече самодейци. Имаше групи за автентичен и обработен фолклор, женски хор, танцови трупи, драмсъстав, клуб за художествено слово, групи „Бит и техника”, летни академии. Участвали сме в много фестивали, в съборите в Копривщица. Печелили сме много награди, златни медали. Сега дали заради новите технологии, които навлязоха в бита ни, дали по други причини, интересът намалява, отбеляза секретарят на читалището Пантелина Караманска в отчета си за изминалия период от 2015 до 2018 година. В момента към читалището функционират библиотека с 10 576 тома литература, Танцов клуб „Абракс” с ръководител хореографът Димитър Шопов и Женска фолклорна група „Джермина”. Читалището се гордее с кукерите, които в последните години се превърнаха в емблемата на Джерман. На тазгодишното издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник групите на Красимир Атанасов, Сергей Шушков и Росен Крумов завоюваха най-голямата награда – златна маска. По-късно на фестивала „Сирница” в Челопеч хората на Красимир Атанасов спечелиха първо място и златен медал. Голяма гордост за нас е и Мария Манчова, която участва с рецитации на честването в памет на Васил Левски при паметника на Апостола на 19 февруари и в други мероприятия в Дупница. Наше дете – Иван Манчов, влезе в Националната академия за музикално и танцово изкуство, с което също се гордеем. Борим се, за да запазим това огнище на българщината в селото, допълни Караманска. След 43 г. дейност в читалището тя се пенсионира и до дни ще бъде назначен нов читалищен секретар.