С една паралелка повече е от тази година училището в Рибново, ако не започне разширението на  училището децата от двусменен  режим, преминат на трисменен

С една поралелка повече в гимназиалният курс се увеличават от тази година  паралелките в СУ „Йордан Йовков“ в гърменското село Рибново, съобщи директорът на училището Манчо Джуркин. Назначени са от тази година в школото още четирима  млади учители току- що завършили университета. Миналата година новите млади учители, които  бяха назначени в училището в  Рибново, бяха петима и така за двете учебни години там са назначени  близо  десет млади учители, които  ще  сменят  достигналите вече до пенсионна възраст педагози, коментира Джуркин.

Най- големият проблем за училището в Рибново си остава и за тази година недостигащата  училищна база. Ръководството на гимназията се задъхва  от прекалената пренаселеност и недостигащите класни стаи,  които на брой са  едва 16, а паралелките  са вече 38. Учениците учат на двусменен режим,  който  официално е отменен с нарочна наредба  от преди няколко години, но липсата на достатъчен брой класни стаи ръководството на училището е принудено да нарушава  въпросната наредба,  а ако  продължи проблема да не бъде решем, трябва да мислим  за трисменен  режим на обучение което ще  стане  изключителен прецеден в България .  Тази година учениците в  гимназията на Рибново са  468 на брой .  40 ученика имаме и  които се обучават в самостоятелна форма. В селото се строят много нови къщи, има много млади семейства  чийто деца растат, раждаемостта е висока  догодина  проблема ще още по голям  тъй като учениците  в училището   ще се увеличат още повече. Ако в най-кратки срокове не започне изпълнението на проекта за разширяване на школото   в Рибново  догодина  ще трябва да преминем, колкото и абсурдно да звучи,  от двусменен  на трисменен режим на обучение, коментират  учителите и ръководството на училището в Рибново . В момента  учениците  заради недостига на класни стаи  учат в работилници, ученическият стол и други помещения където могат да се  оформят неформални класни стаи, признават  още учителите.

Тази година  ще бъде назначен и ресурсен учител за децата с говорни дефекти, които не са малко, в училището ни работят и двама логопеди. С една дума, училището е обезпечено с всички необходими учителски дейности в полза на децата ни. Учителите също  са обезпечени от страна на заплати”, заявивии директорът Манчо Джуркин.

Той е категоричен, че единственото решението на проблема е  построяването на новият и модерен корпус,  който ще свързва  досегашното училище с още 12 нови класни стаи .  За Рибново това  строителство е  вече много  наложително,  защото  макар и голямо, досегашното училище се оказва  твърде малко, за да побере в него всичките ученици  които и тази година по принуда ще учат на две смени поради недостиг на класни стаи. Джуркин сподели още, че всички партии и парламентарни групи, които са посетили  Рибново заради проблема в училището, са го  определили за приоритетен. Джуркин е категоричен, че в решаването на проблема с училището в  Рибново  няма политика, а обезпечаване на образованието на много деца и бъдещи поколения. В скорошна нарочна среща с парментарния шеф на ГЕРБ- Цветан Цветанов  който е и заместник председател на партията, също са стигнали до  разбирането, възможно в най- скоро време макар и  поетапно да започне изпълнението на проекта за  строителството на новият корпус.

В последните дни на май миналата  година в Рибново бе  представен  изработеният от  прекрасният млад архитект Валентин Арнаудов, мега – проект за цялостно  реновиране на досегашното  училище и построяването на нов корпус с още 12 класни стаи.

Представянето на проекта  на новото училище събра и обедини в Рибноово всички власти и различни религии, които единодушно заявиха, че трябва на всяка цена  да се намери финансиране и проекта да бъде изпълнен, тъй като от него най- голяма нужда имат подрастващите.

Четвъртият резидент на Р. България  Росен Плевнелиев, д-р Милен Врабевски, председател на фондация „ Българска памет“, зам. министърът на МРРБ  Петър Николов, депутатати  от Благоевградска област от всички партии , началника на РИО Благоевград Ивайло Златанов , евродепутата Асим Адемов, кмета на общината Минка Капитанова, председателят на ОБС  Гърмен Исмет Узунов, Районният  мюфтия Айдън Мохамед,  общински съветници,  кметове, директори на училища и  учители от целия гоцеделчевски регион от различни партии и  религии бяха  сред официалните гости при представянето на  идейния мега – проект от арх. Валентин Арнаудов. Денят на представянето на проекта  за пълното реновиране на досегашното  училище и разширението му чрез построяването на  допълнителен голям и модерен корпус с още 12 класни стаи, се превърна в истински празник  на надеждата ,че селото  след година две ще има своето голямо училище в което да учат децата на  Рибново от първи до 12 клас както и в него да работят и развиват своят потенциал  младите учители от селото. В идейния на този етап  проект на арх.  Валентин Тюфекчиев в новият  учебен  корпус  е предвидил, освен  построяването на още 12 класни стаи и спортни площадки, физкултурни салони, лекарски и зъболекарски кабинети, парко места и други удобства за  многото ученици и учители напълно отговарящи на  европейските стандарти на образованието .

“Сигурен съм ,че село Рибново ще има своето ново и просторно училище, защото зад проекта ни застанаха  министерството на образованието, община Гърмен, управляващото в момента правителство , четвъртият български президент Росен Плевнелиев ,големият българин д-р Милен Врабевски и  още много други отговорни хора и институции които без съмнения  полагат усилия  за  осигуряване на финансирането за реализиране на строителството “ сподели директорът Манчо Джуркин .