Фирмите „Бекастрой“ ЕАД и „ГБС-Инфраструктурно строителство” АД започват ремонт на общинските пътища Злокучане, Доспей , Драгушиново и Белчин в самоковско, стойността на проекта е 4 248 836 лв.

 

Марияна Вучова

Кметът на Самоков Владимир Георгиев даден старт на изпълнението на проект „Ремонт на четвъртокласна пътна мрежа в община Самоков”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на селските райони”.
Символичната „първа копка” бе направена на пътят за Драгушиново, информират от общината. Присъстваха фирмите – изпълнители по поръчката и фирмата, която ще изпълнява строителния надзор.

Стойността на проекта е 4 248 836 лв. с включени разходи  за изготвяне на проекти за пътищата, които ще се ремонтират, както и осъществяването на строителен надзор. Изпълнението на участъка   Самоков  – Драгушиново, Злокучене и  отсечката Самоков – Доспей е възложено на БКС ЕАД, а за пътя до Белчин ще отговаря „ГБС-Инфраструктурно строителство” АД.

Предвиденият срок за изпълнение е 36 месеца от подписването на договора, което означава, че проектът трябва да приключи до края  на 2020 г. Строителният надзор по двете позиции ще се извършва от „Трансконсут – БГ” ООД. Консултантските услуги по проекта ще бъдат извършени от „Ди Джи Консулт” ООД.

Ръководството на Фирма БКС заявиха  пред „Вяра нюз“ , че отсечката Самоков- Доспей ще бъде направена до края на годината, а в рамките на следващата година и останалите две отсечки.

“Ремонтните дейности по две от отсечките  се надяваме да  приключат в рамките на следващата година. Започваме пътя до с. Доспей и до края на годината предвиждаме да бъде приключен. Няма да чакаме  36 месеца от сключването на договора,“увериха от ръководството.

Кметът Георгиев  изрази задоволството си от бързото приключване на процедурите и възможността проектът да стартира още през този строителен сезон.

Днес кметът на Община Самоков Владимир Георгиев и управителите на фирмите изпълнители поставиха символична „първа копка” след която ще стартират реалните дейности по проекта.

Освен ремонт на настилката и направа на отводнителни канавки, проектът предвижда и изграждане на кабелен канал по трасетата на пътищата, като по този начин ще се предотврати прекопаването на новата настилка при реализиране на инвестиционни намерения за прокарване на оптични или друг вид кабели. Предвидени са поставянето на пътна маркировка и пътни знаци, съобразена с изискванията на Закона за движение по пътищата и изготвения предварителен проект. Заложени са всички видове дейности за основен ремонт на заложените в проекта обекти.