Самоковката Маргарита Маринкова изведе националките (U14) до трофея на турнира в София

“Трикольорките” демонстрираха огромно желание за игра и заслужено финишираха първи в надпреварата.

Баскетболистките до 14 години на България спечелиха първия международен турнир от новия проект на Международната баскетболна федерация за развитие на млади таланти, състоял се в столичната зала “Триадица”.

“Трикольорките”, водени от наставничката в школата на “Рилски спортист” Маргарита Маринкова и от Ивайло Христов, записаха четири поредни победи и не оставиха съмнения в превъзходството си над отборите от съседните балкански държави.

В първия мач от кампанията българките удариха връстничките си от Турция със 70:41, а след това се справиха последователно със съпротивата на Румъния (59:23), Косово (80:17) и Македония (73:30).

Капитанът на страната ни, както и на шампионския състав на “Рилски” при 14-годишните – Радина Илиева, бе над всички в двубоя срещу румънките със 17 точки. Радина участва и в останалите три двубоя, в които също вложи много енергия.

Съотборничката на Илиева в самоковския клуб Ивана Бонева изпъкна с общо 25 т. в четирите сблъсъка. Гергана Зашова пропусна единствено мача с Косово, а най-добрите й показатели бяха при успеха над Македония, когато завърши с 8 пункта.

Последната представителка на “Р. спортист” в националната гарнитура – Габриела Бандова, получи травма на една от последните тренировки преди турнира и пропусна всички срещи на своя тим.