Противопожарни автомобили от различен клас, 20-метрова автомеханична стълба, тежкотоварни и спасителни превозни средства, лодка, ратрак и моторна шейна видяха за първи път гражданите и гостите на Кюстендил

Гасенето на голям огън бе аплодирано от присъстващите

С парад и демонстрации РДПБЗН – Кюстендил отбеляза своя празник, проблем с кадровият състав няма, 185 са служителите, техниката е абсолютно достатъчна, каза комисар Светослав Георгиев

Децата се докоснаха до пожарогасителя

 

За първи път жителите и гостите на Кюстендил видяха от близо парад на противопожарните автомобили и друга спасителна техника, както и демонстрации в центъра на областния град. Техниката е налична и се използва от Регионална дирекция „Пожарна безопасност” и защита на населението”, а събитието което събра на пл. “Велбъжд” 15 специализирани автомобила бе част от събитията, посветени на Седмицата на пожарната безопасност и на професионалния празник на пожарникарите – 14 септември.

Парадът премина по едни от най- възловите улици и кръстовища в града, а гражданите успяха да видят няколко противопожарни автомобила от различен клас, 20-метрова автомеханична стълба, тежкотоварни и спасителни превозни средства, лодка, рак трак и моторна шейна бяха част от специализираната техника, след което акостираха в центъра.

Комисар Св. Георгиев и ръководния състав на РДПБЗН

 

Демонстрациите започнаха с изпълнение на химна на Република България от професионалния духов оркестър към Община Кюстендил и с издигане на националното знаме, поставено върху 20-метровата автомеханична стълба. Пред жителите и гостите на Кюстендил бяха представени презентации по отношение на пожарната безопасност и защита на населението, както и за превенцията сред населението, като най- впечатлени и ентусиазирани бяха десетките малчугани от различни детски заведения. Младежи от клуб “Млад огнеборец” също се включиха в инициативата и направиха демонстрация. След като децата аплодираха всяка една демонстрация на служителите на РДПБЗН, на свой ред окупираха всичките 15 специализирани автомобила, любопитстваха какво, какво е, кое за какво служи, а в края не пропуснаха и да се снимат на различните по- интересни машини.

Беше открита и регионална изложба „В очите си видях бедата”, в която със свои рисунки са участвали деца и ученици от цялата област.

5- годишния Алекс иска да стане пожарникар като своя татко

Националното знаме бе издигнато от 20-метрова автомеханична стълба

 

“Противопожарните служби в Кюстендилска област са обезпечени с личен състав и техника. Няма глад за кадри в районните служби. Всяка година се провеждат конкурси за наемането на нови пожарникари. Личният състав в областта е 185 души. Техниката е абсолютно достатъчна за професионалните екипи. Съгласно Единната спасителна система може да се привлича и допълнителна инженерна техника от юридически и физически лица, граждани, въоръжените сили, както и доброволните формирования. Радвам се, че кметовете на общините в област Кюстендил създадоха свои доброволни формирования, които са обучени. Те действат самостоятелно, помагат и на професионалните екипи”, каза пред журналисти комисар Светослав Георгиев, директор на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Малчуганите разпитваха служителите за различните пособия и устройства

15 противопожарни автомобила преминаха по кюстендилските улици