Пожарната в Самоков отваря врати за празника си, началникът Кр. Караджинов: Преди имахме хора, но не и техника, сега е обратното

Огнеборците се отзовали на 108 произшествия, отчитат 3 жертви, издъхнали от задушване, най- тежките пожари тази година вилнели в Говедарци, Маджаре и Алино

Пожарникарите и спасителите в  РСПБЗН -Самоков ще отбележат своя професионален празник – 14 септември със „Седмица на отворените врати“. До неделя деца от училищата и детските градини в Самоков ще могат да видят техниката и колите на пожарната.

„Професионалния празник ще отбележим с постоянно отворена врата на Районната служба и ще запознаем малчуганите с работата  на пожарникарите. Екипът на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи е част от единната европейска система за спешно повикване. По всяко време има дежурен екип, който може да реагира на създала се ситуация. Службата в Самоков разполага с пет противопожарни коли и един екип, които осигурява 24 часово дежурство на хората и техниката.“, споделя гл. инспектор инж. Красимир Караджинов, началник РС „ПБЗН“-Самоков.

От началото на годината до сега огнеборците от Самоков са се отзовали на 108 произшествия, имало и три смъртни случая, починалите са били трудно подвижни и са издъхнали от задушаване. По- тежките пожари с по- големи загуби през тази година са в Говедарци, Маджаре, Алино, Самоков и др. 6 пъти огнеборците са били подвеждани с лъжливи адреси.

„Преди десет години бяхме няколко екипа, а нямахме техника. Сега е обратното, колеги се пенсионират, а на тяхно място не се назначават нови. Трябва да има повече щатове. Преди години на едно дежурство бяхме по осем души , а днес сме едва трима-началник смяна, пожарникар, водач на специален автомобил “ – коментират работещите в сферата.