Арестуваха български и румънски журналист и адвокат в Радомир по време на журналистическо разследване

Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от Биволъ и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване, съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областна дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че “не е говорител, за да дава изявления”.

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая. Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото, заявяват още от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Dir.bg потърси МВР, за да ни бъде дадена повече информация по случая. От там заявиха, че все още проверяват случая. По-късно се очаква да има официално изявление.

Според БНР по неофициална информация освен двамата журналисти е арестуван и адвокат. И тримата би трябвало тази сутрин да са освободени от Районното управление в Радомир, където са заведени за изясняване на случая.

Всичко започва, когато журналистите подават сигнал с непотвърдена информация до ГДБОП за това, че фирма в района на Перник и Радомир се готви да гори секретни документи.

ГДБОП започва разследване по случая. Късно снощи екип на дирекцията посещава мястото, където се предполага, че ще се горят документи, но открива само няколко чувала. След това полицаите се оттеглят, като оставят секретен пост, който вижда през нощта 3-ма души, които се приближават и започват да ровят в чувалите. Те сигнализират колегите си от полицията в района и тримата са арестувани.

В. “Адевърул” съобщава, че българската полиция е задържала за кратко румънски и български разследващи журналисти.

Според румънския вестник,  журналистите се намирали в този район във връзка с работата си. Обекти на разследване опитвали на това място да изгорят документи, свързани със злоупотреба с еврофондове, съобщава румънската неправителствена организация за разследваща журналистика Райз проджект (Rise Project). Журналистите са били освободени, след като са били държани с белезници на полето в продължение на един час, пише “Адевърул”.

Журналистът Атила Биро е написал днес във Фейсбук, че е добре и скоро ще съобщи подробности.

От Райз проджект също съобщиха, че журналистите са добре и че един от румънските дипломати в България се е намесил в случая. От организацията изказват благодарност на дипломата и на хората, които са се обадили в полицията, тъй като “в подобни ситуации общественият натиск има значение”.

Омбудсманът Мая Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник, който я информира, че арестуваните са били освободени в 4.30 часа тази сутрин.

От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Общественият защитник е категоричен, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.