Кресна отдаде почит на своя велик син Стефан Карчев, паметна плоча възкресява героя 140 години след Кресненско-Разложкото въстание

Паметна плоча, дарение от община Кресна бе открита днес върху фасадата на къщата във Ветрен на Стефан Георгиев Карчев (1859 – 1956).

Плочата е дарение по случай 140-годишнината на Кресненско-Разложкото въстание и ще напомня на всеки жител или гост на гр.Ветрен, че тук е живял един изключителен родолюбец, будител, революционер (Стефан е секретар на главния войвода на Кресненско-Разложкото въстание, Стоян войвода) и учител от Кресна, чиито дела и писмовно наследство са неподвластни на времето и забравата.

На тържеството присъстваха кметът на община Кресна Николай Георгиев, председателят на общинския съвет на община Кресна Мая Божинова, кметът на община Септември Марин Рачев, кметът на гр.Ветрен Радослав Лютаков, заместник кметове и кметове на кметства от Кресна и множество граждани на гр. Ветрен и община Септември.

Стефан Карчев е роден в 1850 година в село Кресна, тогава в Османската империя. Учи в Сенокос (1869 -1870), Мелник и Солун. Връща се в Кресна и от 1875 до 1878 работи като учител. При избухването на Кресненско-Разложкото въстание е секретар на главния войвода Стоян Карастоилов.

След разгрома на въстанието учителства в Свободна България. През 1879 – 1880 година преподава в село Рила, а по-късно се установява във Ветрен, където също работи като учител. Председател е на ветренското читалище и събира фолклорни материали. Като учител в с. Славовица преподава и на Александър Стамболийски, с когото поддържа добри отношения до убийството му. Основател е на Археологическия музей в Сандански. Дарява имот в родното си село за издигане на обществена сграда и сега читалището там носи името му. Дарява библиотеката си на Ветрен. Оставя спомени за въстанието и истории на Кресна и Ветрен.