Д-р Емил Витанов от Сандански пее любовни песни под лозницата

“Под лозницата най-хубаво се пее с чичо ми и със зет ми.”- това обяви докторът по екология Емил Витанов от Сандански. Освен, че е учен човек, той е и даровит музикант. Вечерта е времето, в което всички в семейството на д-р Витанов разтоварват след тежкия работен ден се залюбват. Пеят се песни за момите, песни за ергените, песни- закачки между момите и ергените. Докторът обожава песните, седянките и споделя думите:

“Седянката е тържество за всеки българин, стар и млад. Всеки отива да се научи или да научи другите, да се весели, да пее, да играе и да поприказва с другарки и приятелки. Момците и момите слушат разказите на старите и тия разкази им служат като закон – пътеводител в живота. Старите разказват, това което знаят по народното предание, което са им разказвали техните деди и което са пазили свято без изменение в своята памет… На седенките излизат на показ всички вярвания, тук е цялата българска литература, тук е школата, в която се възпитава младото поколение.”

Песните, които се пее Емил Витанов са предимно патриотични, хумористични, любовни, песни, които носят настроение и затова го канят всички в Сандански по рождени дни и сватби.